Rookworst!!!

Rookworst!!!

Het klinkt zo gemakkelijk.
Iets nieuws beginnen.
Het ís eigenlijk ook gemakkelijk.
Het echt moeilijke is, om ermee dóór te gaan
nadat je eraan begonnen bent.
Om het begonnene af te maken.
Ik heb een puzzel van 9120 stukjes. Negenduizendhonderdentwintig. Bijna 2 meter breed en 135cm hoog. De toren van babel. Komt nooooooooit af, dat ding. Ik heb die puzzel al dik 20 jaar. In de doos welteverstaan. Ik had bij Ikea extra een tafel gekocht waar-ie op kan (tenminste: één helft van de puzzel, 100x140cm) en zelfs een afdekplaat voor die uitzonderlijke momenten dat ik niet aan de puzzel zou werken. En na die 20 jaar ben ik dan daadwerkelijk begonnen met die nieuwe, stokoude puzzel. Begonnen met uitsorteren. Wat een klerewerk. Met dat beginnen ben ik nu dik een half jaar geleden begonnen. En daarbij is het tot nu toe gebleven… Het wás een begonnen werk. Nu is het tot onbegonnen werk gemuteerd.
Met schilderen is het ook zoiets. Inspiratie zat en motieven genoeg. De drang om iets nieuws te beginnen is altijd aanwezig. Ik maak met potlood een lichte schets op het doek en ben tevreden. Ik vul de vlakken grof in met verf en ben nog steeds tevreden. En dan, dan heb ik vervolgens mínstens een half jaar nodig om het ding ook écht af te maken. Uiteindelijk heb ik mezelf maar een verbod op “ietsnieuwsbeginnen” opgelegd, niks nieuws zolang het ouwe niet af is. Want ik ken mezelf zo onderhand, dan komt dat ouwe nooit af en blijf ik met een geweldige collectie onaffe schilderijen zitten.
Ik ben een jaar of anderhalf geleden weer eens vol goede moed begonnen aan een cursus spaans. Leuk, spaans kleppen met spaanstalige twittereraars. Een toffe CD-rom  en een heel toegankelijk leerboek erbij. Het begin was echt leuk. Maar toen kwamen er andere, nóg leukere dingen langs… (goh, waar ken ik dat van?). En nu kan ik dus nog steeds niet meer dan dat HEAO-spaans dat ik 18 jaar geleden geleerd heb.
Mén wat is dat moeilijk, dat niet bij het begin zelf blijven hangen…
En met sommige dingen kom ik dus gewoon niet verder.
Diep frustrerend.
Ik persoonlijk begin dus graag met een schone lei. Ja, wie niet. Is het begonnene uiteindelijk toch niet interessant genoeg, begin je toch gewoon lekker met iets nieuws? Even een nieuwe witte bladzijde openslaan. Een nieuw doek op die ezel zetten. Een andere leuke hobby adopteren. Maar zo werkt ’t niet. Mijn mammie zei vroeger al: “Wat je begint moet je ook afmaken”. En als het je niet meer zo goed bevalt als bij ’t begin, moet je er zelf ook maar iets aan doen om het wél weer interessant genoeg te maken. Dat werkt bij schilderijen zo, dat werkt bij puzzels zo, dat werkt bij spaans leren zo en dat werkt bij relaties ook zo (hoewel het bij relaties toch nét weer iets anders is,  daarbij kan er wel ergens een punt kan komen dat er echt zelfs geen beginnen meer aan is…)
Well, never be afraid to try something new.
But then be brave enough to complete it too...
Tot nu toe was mijn motto iets van “Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Maar maak jezelf vooral niet af.”
En “Rookworst zonder R is ookworst” (wat staat voor zoiets als: je kunt ook met minder genoegen nemen, het hoeft niet altijd het perfecte te zijn, het gewone is ook goed genoeg).
Vanaf nu zal ik proberen om álles af te maken…
En ik ga voor die Rookworst.

0 gedachten over “Rookworst!!!

    1. ja daar heb je gelijk in hoor. Maar dat is ’t ‘em juist. Ik heb altijd goede moed, zin en inspiratie om iets nieuws te beginnen. Daarom komt er van alles wat ik begonnen ben, zelden wat af. En dat is nou juist mijn probleem… Als ik mezelf zou laten gaan, kom ik enkel nog toe aan nieuwe dingen en blijft al het begonnene onafgemaakt liggen :-S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *