het giet niet aan.

het giet niet aan.


Ik heb werkelijk geen idee waar “it Giet oan!” voor staat (ik vermoed iets van “Jetzt geht’s los!!”) maar het giet dus niet oan. Als zich die tig miljoen verwachte elfstedentochtbezoekers op die 5 tot 10 cm ijs zouden persen, zouden we in ieder geval een leuk ikea-spotje met massaal ijsbadderenden gehad hebben. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Nog niet althans.
En ja, wij hier in Oostenrijk doen ook mee hoor, met die elfstedengekte. Nou ja, ik tenminste. Ik had het echt, echt, écht gehoopt. Vorige week zijn we daarom al heel enthousiast begonnen met onze eigen elfvierkantemeterbaan in de tuin. Een eigen mini-ijsbaantje. Nu wil het lot dat ik zelf ons gazon aangelegd heb (net als de rest van de tuin trouwens) en dat ik het niet zo nauw genomen heb met het “eerst vlak maken” voor het inzaaien. Ik dacht dat dat vanzelf in de loop der tijd wel plat zou worden. Het gevolg is een prachtig glooiend landschap met hier en daar een diep oeroostenrijks dal. Heel mooi maar vreselijk moeilijk om daar een ietwat platter stuk in te vinden om een enigszins fatsoenlijke ijsbaan op te spuiten. Maar man heeft zijn best gedaan met de bekisting en de folie en ik heb m’n best gedaan met het laagje voor laagje water erop spuiten. De ijsplak aan de achterkant van de baan is nu dus zo’n 20 cm dik, die aan voorkant ongeveer -4 cm (daar is dus een folieheuvel die we nu maar hebben omheind met planken).
Pure, saaie theorie. De praktijk heeft vandaag toch maar mooi aangetoond een ijsbaan echt niet perfect en al helemáál niet groot hoeft te zijn om een hoop lol te hebben. De kinderen hadden het. De hele middag. Ze hebben hun eigen elfvierkantemetertocht geschaatst. Ze waren samen zelfs al druk aan ’t oefenen voor hun paarkunstschaatskuur in Sochi. Hand in hand. Tussendoor nog iets van huiswerk gemaakt, warme chocomel gedronken en uiteindelijk ook nog even wat avondeten erin gewurgd en hup, weer doorschaatsen. Zelfs in het donker nog. Ik ijsmeesteres heb me weliswaar de vingers er bijna afgevroren bij al die ijsopspuitbeurten maar alleen vandaag was het dat al waard.
Hier giet ’t oan hoor! It Giet oan!!

0 gedachten over “het giet niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *