lachtherapie

lachtherapie

giebelen
hinniken
grijnzen
grinniken
glimlachen
schateren
brullen
klateren
proesten
gieren
gniffelen
Het geeft ’n goed gevoel. Het lucht op. De hoeveelheid endorfines en ontstekingsremmende stoffen neemt exponentieel toe, de hoeveelheid stresshormonen daarentegen sterk af. Het immuunsysteem krijgt een boost, killercellen storten zich met zijn allen op de vira in je lijf. De longen worden sterker door het sneller ademen en nemen drie tot vier keer zoveel zuurstof op dan normaal. Cholesterol wordt sneller afgebroken en de bloeddruk daalt. Het hartinfarctrisico wordt door regelmatig lachen gehalveerd. Én als je lacht, kun je dingen veel beter onthouden. Alleen dát zou voor mij al reden genoeg moeten zijn…
Waarom doen we het dan niet vaker? Kinderen lachen zo’n drie- tot vierhonderd keer per dag, volwassenen als je geluk hebt nog net zo’n 15-20 keer (en dit moet nog even genuanceerd worden: vrouwen lachen toch nog ca. 60 keer per dag, mannen 5-8 keer (Bron: Survey AAP)). Hoe dan ook: veel te weinig. Onze kinderen lachengierenbrullen zó veel en dan ook nog ‘ns een keer om de meest onzinnige dingen of gewoon om helemaal niks, dat wij het als volwassenen zelfs irritant gaan vinden en “joh, doe nou es effe normaal?” gaan roepen. Maar eigenlijk zouden we ze moeten laten en er een goed voorbeeld aan nemen.
Soms snak ik naar dat gevoel, naar het buikpijn en krampkaken hebben van het lachen. Het komt nog maar zo zelden voor, véél te zelden… Als mijn gezicht “in rust” is, kijk ik chagarijnig. Zegt men. Ik heb geen van nature lachend gezicht. Ik moet actief de boel omhoog trekken om er lachend uit te zien en hoor dan ook regelmatig “mensch, lach eens!!” terwijl ik voor mijn gevoel best vrolijk kijk. Op foto’s eindigt dat vaak in een nét (niet) herkenbare Mona-Lisa-glimlach of gewoon in een sjaggie kop. Nou ja, so what. Ik kán het wel. En hoe.
Als ik het zelf maar weet, HAAAAAAAAA!!! 🙂
________________________________________________________
Klein mopje (mag wel hè?):

Sherlock Holmes en Dr Watson zijn aan het camperen. Na een uitgebreid dinner en een goeie fles wijn gaan ze moe en voldaan slapen. Een paar uur later wordt Holmes wakker en port Watson in z’n zij. “Hey Watson! kijk eens omhoog en vertel me wat je ziet!”
“Ik zie miljoenen sterren, Holmes”, antwoordt Watson.
“En welke conclusie kun je daaruit trekken?”
Watson denkt een minuutje na. “Nouhou…
Astronomisch gezien zegt het me dat er miljoenen galaxiën en waarschijnlijk miljarden planeten bestaan.
Astrologisch gezien observeer ik dat Saturnus in de Leeuw staat.
Horologisch gezien kan ik zeggen dat het nu ca. kwart over drie ‘s-nachts is.
Meteorologisch gezien vermoed ik dat we een prachtige dag krijgen morgen.
Theologisch gezien kan ik zeggen dat God blijkbaar machtig is en dat we slechts een miniscuul en onbeduidend partikeltje in zijn universum zijn.
Maarre… wat zegt het jou dan, Holmes?”
Holmes is eerst een momentje stil. Dan mompelt-ie
“Watson, jij bent een idioot. Iemand heeft onze tent gestolen!!”

OK, nog eentje dan.
Toen de NASA voor het eerst astronauten in de ruimte brachten, ontdekten ze al snel dat ballpoints zonder zwaartekracht niet werkten. Om dat probleem op te lossen, besteedden ze 10 jaar en 12 miljard dollar aan de ontwikkeling van een pen die probleemloos zonder zwaartekracht, op zijn kop, onder water en op practisch elk oppervlak incl. glas en bij temparturen van -10 tot +300°C kon schrijven.
De russen namen gewoon een potlood.

0 gedachten over “lachtherapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *