Bergetappes

Bergetappes

Wij wonen op een stevige bult. Een heuvel voor Oostenrijkse begrippen. Voor Nederlandse begrippen is het een berg. Ik doe praktisch alles (nou ja, laat dat praktisch maar weg) met de auto, want het is, nee correctie: IK vind het geen doen om met 2 boodschappentassen aan m’n stuur en 2 volle fietstassen een dikke kilometer met een hoogteverschil van 60 meter te overbruggen. En zelfs zonder die tassen vind ik het geen doen. Dus doe ik het niet en doe ik alles met de auto. Boodschappen, afspraken, sporten, kinderen halen en brengen en halen en brengen en halen en brengen, schoolactiviteiten, voetbaltrainings, koffie drinken met vriendinnen,  you name it. Auto dus.
Ik beschrijf vandaag even (en dit is dus níet overdreven):
8:45 – naar de spiertraining en terug (15km heen.en.terug.)
9:30 – naar afspraak en terug (20km h.e.t.)
10:00 – naar stomerij en apotheek en terug (10km h.e.t.)
12:20 – naar school en terug om zoon tot workshopdeelname over te halen (4km h.e.t.) (gelukt)
13:15 – met dochter naar logopedie (6km)
14:00 – dochter ophalen (6km)
14:15 – zoon ophalen (4km h.e.t.)
16:15 – dochter naar street dance brengen en even naar de supermarkt sjezen  voor de boodschappen (6km)
17:30 – dochter weer ophalen van streetdance, naar huis, snel boterham (5km)
18:15 – ik naar zumba (wat geen zumba bleek te zijn maar ach nou ja, als ik maar gezwoten heb) (2km)
19:45 – ikke weer thuis. (2km)
20:00 – ikke aan de koffie klaar met racen. toch wel weer een slappe 80km gereden op ’n dag.
Nou sorry, maar dat doe ik dus níet op de fiets, zeker niet met al die bergetappes en al helemaal niet in de winter (maar dat is het nu niet meer dus dat geldt momenteel niet als excuus).
Morgen is ook zo’n dag. En in het weekend moet ik weer naar München (300km heen, 300km terug). Hoe lullig is het dan als je auto – je geliefde, ouwe, aftandse maar tot voor kort nog zeer betrouwbare bak van een audi – ineens niet meer start?? Juist. Lullig. Dan zit ik hier vast op die bult… Laatst was dat dus zo. Frustratie, frustratie. Maar ook gelijk duidelijkheid: de accu was de schuldige. Nieuwe accu erin. Week later: weer startmoeilijkheden. Duidelijk niet de accu. Het waren de gloeikaarsen op z’n goed Nederlands (die Glühkerzen), geen idee wat het echte Nederlandse woord daarvoor is. Het is een diesel hè. Dan heb je die dingen nodig om te starten, schijnbaar. Daarnaast helpt morrelen aan de radio ook niet altijd meer even goed om er weer geluid uit te krijgen (een vroeger absoluut betrouwbare en door mij gepraktiseerde remedie) maar zonder radio rijdt ie ook dus dat is niet zo’n ramp.
Oh en soms wil-ie gewoon even niet meer. Auto-ongesteldheid ofzo. Je truckert gemoedelijk voort op de spitsstrook tussen 2 betonnen wanden en ineens prutprutpufprutterdepuf gaat-ie zomaar langzamer. En langzamer… Hoe hard je ook gas (diesel) geeft, hij wil effe niet meer want de Einspritzpumpe (injectiepomp???) heeft zich dan verslikt. Op zich geen probleem: je tuft naar de vluchtstrook, start opnieuw en whoppaaa, gaan met de banaan. Maar ingeperst tussen 2 betonnen muurtjes en met 368 auto’s achter je is dat toch wat onaangenamer. Yep, ík was die fileveroorzaakster op de spitsstrook. Joepie. Ik kan nu naar Wedden Dat als diegene die naar minstens 36 claxons tegelijkertijd kan luisteren zonder met de ogen te knipperen. Wat niet gaat, gaat gewoon niet. Sorry lui. (maar heet had ik ’t wel :-S).
En had ik al gezegd dat-ie vies is? Smerig. Goor. Maar probleem, probleem: wassen op je eigen oprit mag éigenlijk niet (uit milieuoverwegingen) maar door de wasstraat mag ie ook niet, want dan doet de kilometerteller het minimaal 3 weken niet meer. Je weet niet meer hoe hard je rijdt. Voordeel is dat ie ook geen kilometers meer telt. Er zitten dus heel wat meer kilometers op dan die krappe 350.000 die op de teller staan. Kan ik ‘m beter verkopen. Maar ik wil ‘m niet verkopen. Ik hou van ‘m. En nee, ik ga écht niet fietsen. Kom op zeg, ga toch fietsen!
Mocht ik niet terugkomen van mijn rondje München, weet u waar het aan ligt.
Niet aan mij.

0 gedachten over “Bergetappes

  1. Natuurlijk ga je niet fietsen! Die is gek! Zou ik ook echt niet doen. Ondanks dat je daar vast peentjes hebt gezweten op dat stukje tussen die twee betonnen platen. Ik ga voor je duimen dat München een makkie wordt. Eigenlijk moet het gewoon lukken, want zo lang duur ongesteld zijn niet hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *