just another bubble…

just another bubble…

$100.000.000.000
honderd.
miljard.
dollar.
Ze zijn niet goed wijs…. ik bedoel, facebook is leuk hoor, ik zit er ook op. En ‘geniet’ er dagelijks van. Maar voor hoe lang? Misschien vind ik er overmorgen wel geen zak meer aan. En nog een miljoentje of tien users met mij, means: kaboeffff!!
Splat.
In de klassieke economie wordt de waarde van een goed bepaald op basis van vraag en aanbod. Dit schijnt voor de technologiebranche echter absoluut niet het geval te zijn. In de ‘new economy’ tellen enkel nog de zogeheten netwerkeffecten. Hoe meer gebruikers het goed of de dienst gebruiken, deste groter de waarde ervan. Dat is niks nieuws, dat was vroeger ook al het geval. Neem bijvoorbeeld de telefoon of de fax, die techologische vernuften werden ook meer waard naarmate meer mensen daarmee gingen communiceren (als jij namelijk de enige op de wereld bent met een telefoon, dan schiet je er niet echt veel mee op). Op dit netwerkeffect is ook de waarde van Facebook gebaseerd. 900 miljoen facebookers gooien dagelijks vanalles te grabbel op een netwerk dat niet eens weet-god-hoe geweldige features biedt. Soms werkt ’t zelfs voor geen meter en van ‘discrete omgang’ met de ter beschikking gestelde data kan al helemaal geen sprake zijn, maar ook dáárin ligt weer een deel van de waarde. Iedereen weet dat dat zo is en toch wordt er iedere dag miljoenen (nee, miljarden…) postings gepubliceerd en kent iedere facebook-gebruiker wel weer een hele zwik mensen die óók facebook gebruiken en waarmee ze vervolgens weer al hun levensrompslomp kunnen delen. Netwerkeffecten. Mensen delen foto’s, gegevens, interessen mee, ze vertellen uitgebreid wat ze gekookt hebben (ik doe dat graag, bijvoorbeeld), wensen elkaar goedenavond of goeiemorgen of juichen een eind in de ruimte omdat Twente net tegen Ajax gewonnen heeft (theoretisch dan hè, maar het zou kunnen…).
Maar. Ditzelfde effect is tegelijkertijd ook het grootste gevaar voor Facebook. Je kunt er weliswaar met grote stelligheid vanuit gaan dat de mensheid ook in de toekomst over sociale netwerken blijft communiceren. Maar er staat nergens dat dat voor altijd en persé op facebook zal blijven. Met de gegenereerde miljarden kan meneer Zuckerberg natuurlijk wel een hoop doen om de concurrentie voor te blijven en eventuele nieuwe loopvuurtjes in de kiem te smoren maar het is heel goed mogelijk dat ineens een soortgelijk (of juist compléét ander) aanbod de kop op steekt om facebook onverwachts geduchte concurrentie te bieden. Zoiets gaat nu eenmaal snel in deze informatiewereld. Vooral als blijkt dat deze nieuwe aanbieder zorgvuldiger en discreter (en nog winstgevender?) met de beschikbare databerg omgaat. En zomaar ineens zouden gebruikers zich massaal van facebook af kunnen wenden, de uiteindelijke teloorgang een opening biedend. Nou kan meneer Suikerberg als oerfreak wel zeggen dat omzet, rendement en geld hem sowieso niet interesseert, maar zo menig goedgelovig beursmenneke kan dan zomaar ineens met een rotsmak op de grond belanden…
Ik ben geen beursmensch. Maar zelfs ik zou in dit geval voorzichtig zijn. Ik vermaak mij prima op facebook. Ik doe ook braaf mee met het vergroten van de databerg. Maar aandelen van ons gezellige cluppie hoef ik niet. Aandelen koop je niet op een hoogtepunt. Stock rule No.1. In mijn ogen is en blijft facebook – hoe je het ook draait of keert – niks meer dan de volgende technoluchtbubbel, waarvan we al de meest prachtige exemplaren uit elkaar hebben zien ploffen… Deze zeepbel is nóg prachtiger, nóg groter, nóg mooier. Maar de omzet van facebook is het afgelopen jaar langggg niet zo sterk meer gestegen als de jaren ervoor. Voor investoren is júist een aanhoudende substantiële stijging van de omzet essentieel. Het aantal gebruikers in de landen waar veel geld te behalen is, is sowieso al op een hoogtepunt, daar is praktisch geen groeipotentieel meer voorhanden. Momenteel is het voor de reclame-industrie nog het meest rendabele platform maar de concurrentie, hoe ver achterop ook, zit niet stil en weet heel goed waar zich de zwakke en zwarte bladzijdes van het gezichtsboek bevinden. Een kwestie van tijd.
Hónderd miljard…
think about it.
and face it.

0 gedachten over “just another bubble…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *