de paddestoelen in mij

de paddestoelen in mij

ik schijn ze te hebben. Pilze, oftewel paddestoelen.
M’n eigenste eigen champignonskwekerijtje in mijn darmen.
Ben gisterochtend naar een kinesiologe (een vriendin, overigens) geweest. Jaja, echt waar. Ik, de scepticus bij uitstek, ga naar een alternatief geneesvrouwe. Wel samen met de buurvrouw (ook vriendin), dat dan wel weer. Buurvrouw, laten we haar ‘ns Katy noemen, is weliswaar benijdenswaardig slank maar heeft, in haar eigen ogen, een paardrijbroek op haar heupen (in mijn ogen niet, maar dat doet er niet toe). Die wil ze weg hebben en kinesiologevriendin, laten we haar maar ‘ns Mary noemen, had haar verteld dat ze daar met de juiste voeding best wel af kon komen. Ja, dat zei ze.
Aangezien ik eigenlijk wel van álles af wil (over de hele linie, van onderkin tot zwabberkuit mag er wel een kilootje of 20-25 af, zoals u weet), leek het me slim om mee te gaan en eens te kijken wat ze mij zou adviseren. Een kort intake-gesprek, toen op de ligtafel (of hoe heet zo’n ding). Mary drukte met links ergens in de buurt van m’n pols op allerlei plekjes en met haar rechterhand overal en nergens op de rest van m’n lichaam. Drukken is eigenlijk teveel gezegd, aanraken dekt ’t beter. Flesjes met vanalles en nogwat op m’n borst (eh, tussen de borsten). Vragen stellen. Verder testen. Een interessante procedure op zich. Ik weet nooit zo goed wat ik er van vinden moet dus vind ik maar gewoon niks en wacht af. Het gaat echt goedkomen. Zegt ze.
Vervolgens vertelde ze me wat ik eigenlijk al wel wist:  ik ben vergeven van de candidaschimmels. En die worden tot de “Pilzartigen” gerekenend, oftewel de paddestoelachtigen. Candida op zich is geen probleem, da’s een simpele gistbacterie die bij ieder mens voorkomt. Pas als die candida schimmeldraden (myceliën) gaat vormen, begint de ellende. Eigenlijk best een kunstwerkje, met al die draadjes en puntjes, vindt u ook niet? Maar met die schimmeldraden kan de candida cellen binnendringen en ook in de bloedbaan komen. En dan heb je de poppen aan ’t dansen. Zeggen ze.
Ik wist ’t wel hoor, ik heb hier al jaaaaaren last van (ik schat zo’n 10-15 jaar, gezien de symptomen die ik me kan herinneren van een long, long time ago) omdat ik a) er gewoon gevoelig voor ben en b) ik in die jaren ontelbare antibiotica-kuren heb moeten slikken (zelfs meerdere keren d.m.v. infuus), alleen dit jaar waren het er al 4… en dat is nu eenmaal funest voor je darmen. Zeggen ze.
Even een lijstje met de heerlijke, deels smeuïge symptomen doornemen:

 • chronisch vermoeid zijn – CHECK
 • darmklachten/winderigheid – CHECK
 • extreem koude handen en voeten – CHECK
 • jeukklachten – CHECK
 • afscheidingen uit de geslachtsorganen  – soms, de vsi-tjes zijn me niet onbekend.
 • oogklachten – nope (behalve dan dat ik praktisch blind ben zonder lenzen)
 • haaruitval – soms…
 • frequente blaasontstekingen – CHECK CHECK DUBBELCHECK!
 • buikklachten – CHECK
 • (vr)eetbuien, zin in zoetigheid – CHECK
 • allergieën – neuh
 • libidoverlies – nèèèhh 🙂 (nou ja soms, als ik moe ben… of sores heb, of hoofdpijn…)
 • huidklachten – CHECK
 • overmatig transpireren – nope
 • sterke gewrichtspijnen – CHECKERDECHECK!!
 • maagklachten – CHECK
 • mentaal-/emotionele problemen, matheid/teneergeslagenheid – CHECK
 • hartkloppingen/kortademigheid – CHECK
 • geheugenstoornissen, concentratiestoornissen – CHECK
 • overgewichtig ondanks veelvuldig diëten – CHECK

okay… daar zul je ’t gedonder hebben. Als ik de ‘somsen’ even weglaat, heb ik nog altijd een score van 14 van de 20. Best aardig, vind ik zelf.  Het is niet nieuw voor me: ik was in München al bij een orthopeed (vanwege de zware gewrichtsklachten) die me hetzelfde zei en ben ook al twee keer naar de HA geweest die me anti-schimmelpillen voorschreef; ik kén de symptomen. Maar nou echt fanatiek aan zo’n candida-dieet beginnen, dat wou ik tot nog toe niet. Je leest er zoveel over, de één zegt dit, de ander dat: het helpt/het helpt geen ene moer, wel yoghurt/geen yoghurt, wel noten/geen noten,  geen appels/wel appels, candida-schimmelinfecties zijn pure verzinsels van alternatieve geneeskundigen om extra geld binnen te halen, de hele dag rauwkost/hooguit tot 15h rauwkost, etc.etc.etc.
Awel. Mijn vriendin Mary zegt dat ’t nodig is. En dus ga ik het nu toch maar ‘ns doen, zo’n candida-dieet. Het is wel afzien want ik mag van alles waar ik zó gek op ben dus niks meer. Geen chocolade (aaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhh!!!), geen alcohol (… geen woorden voor… gaat me lukken…), geen suiker/honing/zoetigheid whatsoever, geen gewoon brood (want gist) of witmeelproducten, geen melkproducten (want ik ben ook nog koemelkeiwitintolerant en dat wordt volgens Mary opgeslagen rond de ruggewervels waardoor veel mensen, waaronder ik, voortdurend rugpijn (CHECK!) én klassieke migraine (CHECK!!) hebben) dus ook geen yoghurt en kaas enzo, geen witte rijst, geen koolzuurhoudende dranken, geen noten, geen gedroogde vruchten, geen varkensvlees. Dat was een kleine greep uit de lijst der grote verbodenheden.
Maarrrrr. Ik mag toch nog best veel wel. Ik mag eieren (joepiedepoepie!!! Ik ben gék op eieren), schape- en geitenproducten (geitenmelk is best te drinken en geitenyoghurt goed te eten, heb ik vandaag gemerkt, en ik ben gek op schapen- en geitenkaas in alle vormen en soorten), olijven (mjammmm), alle andere vlees en vis, bijna alle groente en fruit (maar na 15h niet meer rauw…), volkoren rijst en pasta, volkoren meel en vooral véééél knoflook (kan ik ^_^).
Ik ga me nu werpen op het gistvrij volkorenbroodbakken (zuurdesembrood of brood met natron/bakpoeder), ben benieuwd. Minimaal 8 weken moet ik dit volhouden (mooi, ben ik net voor de Sinterklaas en de kerst klaar, kom maar op met dat gevulde speculaas). Varkensvlees eet ik maar gewoon helemaal niet meer, da’s niet zo’n probleem (behalve als we bij schoonmoeders zijn, maar dat wordt sowieso een uitdaging :-S).
En daar zit ik dan. Een kop zwarte koffie want melk mag niet meer en aan geitenmelk in de koffie moet ik nog een béétje wennen (rijste- en soyamelk in de koffie is in ieder geval niet te zuipen, weet ik nu), een bakje geroosterde pompoenpitjes, een druk rommelende broodbakmachine die achter me een gistvrij dinkelvolkorenbroodje aan ’t kneden en bakken is, volkoren-steviakoekjes in de oven (stevia mag eigenlijk ook niet maar is voor de candida geen probleem, is mij verteld, dus daar kijk ik voor ’t gemak maar even overheen).
Kort samengevat:  Ik doe m’n best. Toch?
Maar áls die paddestoelen dan eindelijk ook uit m’n buik weg zijn, val ik volgens Mary ook weer gewoon af, als ik maar een beetje m’n best doe (goh, dat heb ik nou de laatste jaren ook nog niet gedaan LOL). Nou, volgens mij val ik met dit dieet sowieso af. Kan niet anders. En ik word natuurlijk weer supermegavitaalfithappy. Zeggen ze.
Bye bye, krakkemikkige ikke.
Lang leve(n) de Paddo’s (niet meer).

0 gedachten over “de paddestoelen in mij

 1. Ik heb er respect voor, laat ik dat zeggen. Ik schrok wel even van de titel “paddestoelen in mij”, Daar heb ik andere beelden bij
  Ik heb deze tip ook wel gehoord en gekregen. Ik ben benieuwd of het gaat werken. Bepaalde basterien en schimmels schijn je nu eenmaal te moeten hebben maar jij het er blijkbaar wat te veel (rood met wite stippen ), Ik weet wel dat geraffineerde suiker slecht is, maar natuurlijke suikers horen er bij. Ook je lichaam heeft dat nodig lijkt mij.
  Als jij je er maar lekker bij voelt, daar gaat het om. Wat anderen zoals ik zeggen, sois, het zij zo.
  Fijn weekeinde!

 2. Meid, ik wens je SUPERVEEL SUCCES!!!
  Ik hoop van ganser harte dat dit voor jou gaat werken 😀
  (Mijn blog morgen is ook een beetje lijn-gerelateerd maar was al geschreven voordat ik jouw blog las. Voel je niet aangesproken, ik heb het over vrouwen in het algemeen en mijzelf in het bijzonder.)

  1. ohw joh, ik ben zelden beledigd door andere blogs ^_^ en iedereen moet schrijven wat-ie wil. Ik ben benieuwd naar je blog 😛 (dat jij al in ’t vooruit schrijft… ik kan dat niet. Ik schrijf enkel over wat me op DAT moment bezig houdt, verder kom ik niet. Van te voren schrijven is iets wat ik duidelijk nog moet oefenen :-S). Oh enne: BEDANKT!! xx

  1. gaat lekker 🙂 momenteel vliegen de kilo’s eraf, ondanks dat ik gisteravond patat heb gegeten (waarna ik normaalgesproken minstens een halve kilo zwaarder ben ‘s-ochtends). Geen idee hoe lang dat aanhoudt, maar deze 2,5 kilo is iig een heerlijke start. En de geitenmelk is echt echt echt goed te doen. Inmiddels lust ik ’t ook in de koffie ^_^ So far heb ik er dus geen problemen mee. Ik ga lustig verder met ontschimmelen 😛

 3. Mijn man is meer dan 10 kg vermagert door glutenvrij en lactosearm te gaan eten. Had ook probleme met de darmflora en gewrichten. Door anders te gaan eten ga je denk ik onbewust ook minder eten. Ik eet sidsdien ook geen brood meer en voel me hier ook heel goed bij. Er zijn zoveel alternatieven die niet eens slech hoeven te zijn.Ik vind rijstmelk zelfs heel lekker. Ik wens je alvast veel succes met je dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *