Geen fluit

Geen fluit

snap ik ervan.
Hoe is het mogelijk dat een assistent-scheidsrechter, een vader van drie zoons, die enkel deed wat-ie ’t liefst deed: kijken bij ’t voetbalspel van zijn zoon en een beetje lijnrechteren, doodgetrapt wordt. Het duurt soms een beetje langer voordat Nederlands nieuws hier aankomt, maar ik heb net wat berichten gelezen en ik kan ’t niet helpen: ik verval ook in cliché-denken. Hoe kan dit gebeuren. Waar moet dit heen? Een paar opgeschoten jongens van een jaar of 15-16 molesteren een toegewijde vader. Naar aanleiding van een amateurvoetbalwedstrijd.
Mijn zoon is over 5 jaar ook van die leeftijd. En als ik zie hoe gewelddadig sommige van zijn leeftijdsgenootjes al zijn, hou ik mijn hart vast. Op hun zevende wisten een aantal van die knulletjes al prima hun klasgenootjes te mobben. Waar ligt dat aan? “De verharding van de maatschappij” is ook enkel maar zo’n lekkere loze kreet. Iedereen is passend geschokt. Een paar dagen lang en dan gaat alles gewoon verder, tot de volgende doodgetrapte vrijwilliger?
Ik ben zelf functioneel bezig bij een voetbalvereniging. Ik heb nog nooit echt iets van gewelddadigheden gemerkt maar ik ben dan ook niet bepaald vaak langs de lijn te vinden, eerlijk gezegd interesseert me dat geen ene biet. Net als de namen van de daders waar iedereen naar op zoek is (was?)  omdat uit deze namen zou blijken, dat het “weer eens” om Marokkaanse jongeren zou gaan. Het hadden net zo goed ‘blanke’ knullen geweest kunnen zijn. Of meiden, for that matter… Het doet er niet toe. Waar het om gaat  is, dat er jeugdigen van die leeftijd zijn die blijkbaar helemaal geen gevoel meer hebben en niet schromen om een jong mens (net zo oud als ik) en passant even zo te mishandelen dat hij eraan overlijdt. Hoe is het mogelijk, het blijft malen.
Het maakt me bang.
Doodsbang…
Ik ga maar eens op mijn hoede boodschappen doen.
Hopelijk overleef ik dat, ik 41-jarige moeder van twee…
Wij hebben helemaal geen wereldondergang nodig.
Dat uitroeien kunnen wij mensen heel goed zelf.
Oh en een heel fijne Sinterklaas nog!
Altijd weer leuk.
Zolang ze nog met Lego spelen…

0 gedachten over “Geen fluit

 1. Hi Lou,
  Zelf ben ik vrijwilliger bij de TSO (tussenschoolse opvang) al 10 jaar …. het is echt lastiger geworden als vroeger. Verbaal zijn ze sterker en halen eerder verhaal en dan escaleert het. Ik stop er dan ook echt mee als jongste van de basisschool afgaat. Verschrikkelijk dat de wereld zo naar de kl.. gaat…. Ik denk ook steeds aan die echtgenote en kinderen van die scheidsrechter…. hoe kun je verder als er zoiets gebeurt…..vandaag zelf maar even wegduiken achter de pepernoten en chocomel bijtanken. Je moet wat ……
  groetjes,
  Dorothé

 2. Ik begrijp niks meer van deze hele wereld. Als ik nu voor de keuze stond om kinderen te ‘nemen’ dan paste ik ervoor.
  Kinderen die volwassenen te grazen nemen, geestelijken en/of (sport-)leraren die zich vergrijpen aan kinderen, bestuurders die zichzelf verrijken ten koste van anderen, de buurman van wie je het nooit had gedacht heeft jaren geleden een meisje bruut verkracht en afgeslacht ergens in een weiland, die stille jongen knalt ineens iedereen neer in een winkelcentrum, de beste vriendin huurt iemand in om haar vriendin te laten vermoorden omdat ze iets over haar zei op Facebook….enzovoorts enzovoorts….
  Echt. Niemand is meer te vertrouwen tegenwoordig.

  1. jawel… er zijn gelukkig nog zat mensen die wel te vertrouwen zijn. Maar je moet wel heel erg goed kijken… (en ja, je stond bij de spam, waarschijnlijk vanwege alle vreselijkheden (afslachten, verkrachten, vermoorden enzo 😉 maar ik heb je er weer uitgevist haha). Maar ik snap eigenlijk ook even niks meer van deze wereld met je mee… :’-(

 3. Ik snap er ook niets van. Waarom grepen omstanders niet in? Maar het lijkt tegenwoordig ook dat kinderen amper nog worden opgevoed. Ouders zijn druk bezig met carrière maken en zien hun kind(eren) amper. En als andere er wat van zeggen, luisteren die kids toch niet, want ze hebben niets met die persoon te maken. Maar wie leert ze dat geweld niets oplevert, behalve pijn, verdriet, woede en onbegrip bij andere? Laten we hopen op een wonder, en dat het toch ooit nog goed komt op deze wereld… XXX

 4. Ik ben coach van een meisjesvoetbalteam en wij leiden met strakke hand. Discipline is belangrijk. Maar ook de lol is belangrijk. Wij vieren morgenavond met het team sinterklaas.
  Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Vaak denk ik dat we het te goed hebben, dat we te verwend zijn en daarom maar menen alles te moeten mogen. Aan dat mondige taalgebruik van de jeugd heb ik een enorme hekel. Maar ook hier geld: er zijn net zo goed een boel volwassenen die niet deugen.

 5. Er is geen respect meer.
  Er wordt ook geen respect meer afgedwongen!
  De jongens op C en B niveau hebben zo een strakke leiding nodig.
  Want zodra zij een vinger naar je uitsteken, pompen ze plots een vuist in je gezicht.
  Ik ben leider van C en B jeugd geweest.
  Genoeg gezien van hele normale jongeren die als ze geen goede leiding kregen totaal ontsporen.
  Nogmaals, iedere ouder dient zijn kind heel veel respect te leren.
  Oké, de Marokanen en Turken tonen al geen respect voor hun moeder.
  Dus hoe denk hoe zulke figuren worden opgevoed?
  Nu is voetbal ook een laat ik het noemen, een arenasport, zoals het er vroeger bij de Romeinen aan toe ging.
  Veel aggressie in en buiten het veld.
  Daar dient dus bijzonder veel respect te zijn en ook bijzonder zware straffen worden uitgedeeld.
  Ook aan de voorbeeld profvoetballers.
  Geef ze maar net als de dopingfiguren in de wielersport 2 jaar schorsing.
  Moet je kijken hoe snel het over is?

 6. Wat hierboven 1ndam zegt is wel erg gemakkelijk gezegd, waarom deden de omstanders niets? Misschien deden ze wel wat, maar was het te laat. Lees maar eens hier onder.
  Tegelijkertijd dat dit gebeurde speelde het team van mijn zoon ook een voetbalwedstrijd. Mijn man is hier trainer van.(C leeftijd) Op het einde van de wedstrijd schopte een teamgenoot naar een jongen van de tegenpartij. Voordat ook maar iemand kon ingrijpen kwam de keeper van de tegenstander op hem afgestormd, gooide hem op de grond en schopte hem hard tegen het hoofd.
  Heel heel heel erg blij was iedereen dat dit goed afliep. Voordat ook maar iemand kon reageren was dit al gebeurd. Daarna is die keeper zwaar gestraft geworden door zijn eigen vereniging. Hij is naar een lager team overgeplaatst. Met onze eigen speler is een flink gesprek geweest maandag met als voorbeeld de vader. Hoe vlug het verkeerd kan aflopen.
  De leeftijd 13-17 is een ontzettend moeilijke leeftijd om kinderen op de juiste wijze te sturen. Mijn man heeft het vaak erg zwaar. Sommige kinderen zijn heel moeilijk en niet gemakkelijk te sturen of mee te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *