Insulinzichten

Insulinzichten

insuline is een maf goedje. Aangezien ik er door meerdere mensen op gewezen werd, dat ik wel eens diabetes zou kunnen hebben (ik had – heb – er vrijwel alle symptomen van), heb ik een uitgebreid gezondheidsonderzoek (met bloed-, urine- en weet ik veel wat voor andere metingen allemaal) laten doen. Vandaag kreeg ik de uitslag en had een lang gesprek met de onderzoekende arts. Ik plemp dit geheel maar even in een blog, dan is gelijk de hele wereld weer op de hoogte.
Samengevat: ik ben gezond. Lichamelijk dan. Mens sana in corpore sano gaat momenteel nog niet zo op voor mij. Dat mens hè, dat mens… Mijn bloedwaardes waren allemaal OK (nou ja, ik heb een ietwat hoog cholesterolgehalte, daar moet ik wel een beetje aan werken maar de rest was top). Bloeddruk (“een schitterend gemiddelde”), hartslag (“van een topsporter”), urine (“primadeluxe”, m.a.w. je zou ’t kunnen drinken), huid (“een blanco blaadje”). De hormonomononen weet ik nog niet, dat onderzoek volgt eind februari.
Wáárom ben ik dan te dik? Waarom val ik niet af terwijl ik steeds opnieuw weer zó mijn best doe? Daar kwamen de ‘nieuwetijdse’ inzichten van de dokter om de hoek. Ik heb volgens hem nog de eetgewoontes en -patronen van de oude garde in mijn hoofd. Meerdere kleine maaltijden op een dag om het bloedsuiker en de insulineproductie constant te houden, geen pieken en dalen.  Dat idee is op zich oké, als je een normaal gewicht hebt, gezond bent en verder niet hoeft af te vallen.
Door steeds kleine maaltijden te eten (en te snoepen en teveel alcohol te drinken *kuch*) blijft de insulineafgifte hoog. Insuline wordt ook wel het “mesthormoon” genoemd: het zorgt ervoor dat suikers uit het bloed opgenomen en in vet opgeslagen worden (tenzij ze á là minute door (top)sport verbrand worden, wat bij de normale mens echter zelden gebeurt). Even kort door de bocht bekeken mest het je dus, bij constant hoge levels, vet. Daarnaast zorgen snelle koolhydraten (witmeelproducten, suikers, fruit) ervoor dat de bloedsuikerspiegel heel snel stijgt/piekt, kort daarna schiet de insuline de hoogte in. Na een tijdje daalt het bloedsuiker ook weer abrupt, de insuline werkt nog door. Gevolg: tijdelijke hypoglykemie, een té laag bloedsuiker, waardoor je je weer slecht voelt en in ’t meest rotte geval vreetbuien krijgt (oh bliss… herkenning). Insulinepeil
Dat laatste, van die pieken en dalen, wist ik al. Het eerste, dat je beter niet 5-6 kleine maaltijden moet eten maar 3 hoofdmaaltijden met 4-6 uur NIKS eten daartussen, niet.  En fruit ’s ochtends bij het ontbijt (dat at ik dus tot nu toe) is helemáál slecht volgens de dokter, omdat het eerste wat je dan op de vroege ochtend al krijgt, een insulinepiek is. Gefeliciteerd. Het geluk slaat dan in de loop van de ochtend om in gigantische honger (klopt!) waardoor je er nog een tweede ontbijt achteraan gooit (ik althans, ik stierf om een uur of tien inderdaad van de honger, misselijk, slap). Dus het optimale stramien zou zijn:
– om een uur of 7 á half 8 ontbijten met veel eiwit (yoghurt/ei/vlees/kaas), volkoren brood, koffie met melk (voor mij dan alle melkproducten in de niet-koe-variant).  No problem. Kan ik.
Tussendoor: enkel kalorievrij drinken. Koffie is geen probleem, als ’t maar zonder melk/suiker is. OK, toegegeven, dit wordt moeilijk. Maar ik heb ’t vandaag al volgehouden…
– rond een uur of 12 warm eten. Het liefst ‘s-middags warm want ‘s-avonds zijn warme maaltijden o.h.a. te zwaar en zou men juist zo min mogelijk koolhydraten moeten eten. Dus ‘s-middags een fatsoenlijke maaltijd van vlees/vis/kip whatever, groenten (minstens 300g) en aardappels/(volkoren) pasta/rijst/etc. Daarna rustig nog een kop koffie met melk, wat fruit (liever niet maar als je fruit wil, dan nu) en een bak yoghurt of een volkoren koekje. Tot maximaal 13 uur eten.  Ook geen probleem, lijkt me.
Tussendoor: zie hierboven. Moeilijk moeilijk moeilijk.
– rond 17/18h: avondmaaltijd. Eiwitten, groente. Groentesoep met kip bijvoorbeeld. Komkommer met kaas. Zulke dingen. In ieder geval geen brood/aardappels/pasta oid meer. Ook dit vind ik behoorlijk lastig, ik heb vooral ’s avonds zo’n zin in brood…
Rond een uur of 20-21 is volgens meneer de arts een glaasje wijn toegestaan. Eéntje.  Dat wordt dan redelijk snel afgebroken en dan ga je de nacht in, stabiliseert de boel en zou je ’s ochtends weer gereset zijn.
Daarnaast moet een mens om de dag een half uur conditiesport (intensieve beweging) doen, het liefst voor ’t ontbijt aangezien dan de insulinelevels het allerlaagst zijn. Jeumig, dat wordt moeilijk. De beweging op zich niet, maar om half 7 al aan een sporthalfuurtje beginnen wel. Dan zou ik theoretisch om 6am op moeten staan, gelijk op de fiets/loopband springen, de kinderen de deur uitwerken en dan keizerlijk ontbijten. Moet ook te doen zijn, maar ik ken mij… Dat hou ik welgeteld 2 dagen vol.
En dan het weekend. Dan slaap ik tot half 9, kom om half 10 m’n bed uit met een berehonger. Ontbijten tot half 11.  Dan kan ik alles tot aan het avondeten vergeten vanwege die 4-6 uur. Lastig lastig.
Nou ja. Ik ga het maar weer eens proberen. Ergens moet ik toch op de één of andere manier wel af kunnen vallen, toch… Man schamperde vanochtend al: “Je bent in de veertig, wat wil je nou nog?? Als je NU niet nog één keer drastisch afvalt, ga je zo [zoals je nu bent – Red.] de kist in.”
Okéééééé dan…
Poging 286 wordt gestart. Als ook deze poging mislukt, ga ik die kist bestellen.
In XXL.
.
.
(ik heb trouwens net ontdekt dat dat streepje tussen ‘s-morgens en ‘s-avonds e.d. tegenwoordig niet meer mag. Het is dus ’s morgens. Ik vind dat raar staan, maar goed, so be it. Weer wat geleerd. Nu nog leren afvallen…)

13 gedachten over “Insulinzichten

  1. ja doe es… ik ben benieuwd. Dit is dus geen alternatief arts o.i.d., gewoon een reguliere internist. Zijn vrouw, ook arts, is ook insuline- cq. diabetesdeskundige… Zij behandelen dus ook diabetespatiënten en bieden ook dieetbegeleiding aan bij insuline-stoornissen. Ik was ook redelijk verrast door deze ‘nieuwe’ inzichten, ik heb nu wat gegoogeld en kom deze opvattingen inderdaad meer tegen. Op zich zijn relatief constante insulinelevels een goed iets, de pieken en de hypoglykemie moeten vermeden worden (dat wist ik al). Dat je echter haast tot helemaal niet afvalt als je insulinelevels niet ca. 3x per etmaal (dus 2x tussen de maaltijden en 1x ’s nachts) tot ca. nul gereduceerd worden (door die 4-6 uur vastentijd), is mij volledig nieuw. Maar ik ben bereid om alles te proberen…

 1. Sommige creamatoria schijnen een extra brede oven voor de speciale gevallen te hebben. In extreme gevallen kun je naar een dierencrematorium.
  Ik ben heel mager ( BMI is nog net 18,5 ) maar dat van die schommelende insulinespiegels ken ik heel goed. Want ik heb ook eens gegoogeld op “duizelig na eten”. Pasta is de grootste boosdoener.

  1. Het is mij bekend hahahah. Zo erg is het trouwens niet hoor. Ik zie er nog ‘redelijk normaal uit’ haha. Ik kom bijvoorbeeld nog steeds niet in aanmerking voor zoiets als een maagverkleining of een vergoede vetafzuiging… maar ik ben wel te dik. Er mot iets gebeuren, zeg maar. Ik ben een erg ervaren afvalster (*hoest*), daarover heb ik ook al een keer geblogd, zie hier: http://louterlou.wordpress.com/2012/01/02/minder-mij/ maar het wordt echt steeds moeilijker… Ik eet erg weinig pasta, ook andere koolhydraten eet ik navenant weinig. Alcohol is – toegegeven – wél een grote boosdoener bij mij :-S

 2. weer iets bijgeleerd…..ik deed het ook altijd met van die kleine tussenmaaltijden …lol….
  ik ga met je meedoen met poging 286 (denk fat het bij mij ook de zoveelste poging is)

 3. Hi Lou,
  Echt lijnen hoeft bij mij niet maar ik wilde wel van die snacktrek af. Sinds 31 januari let ik op suikers zie mijn blog halverwege http://djaktief.wordpress.com/2013/01/31/keuzes-maken/ In plaats van een koek neem ik tegenwoordig een hand pinda’s of noten en dat alleen al heeft ervoor gezorgd dat ik veel minder snacktrek heb. Ik ben nu 2 kilo lichter 😉 Ik doe absoluut niet van die complete dieten want dat werkt toch maar tijdelijk en dat is ook niet vol te houden. In dat suikerboek hebben ze het ook over mondrust, dwz dat je tijden niks in je mond stopt, zeker vanaf ’s avonds tot de volgende ochtend. Heel veel dingen gaan gedachteloos naar binnen, terwijl je beter op vaste tijden bewust kunt eten.
  Ben benieuwd hoe het je vergaat.
  groetjes,
  Dorothé

  1. Dat blog had ik idd gelezen 🙂 Ik eet al heel lang ‘koolhydraatarm’ maar ook dat schijnt weer niet optimaal te zijn. ‘s-ochtends en ‘s-middags zijn de koolhydraten die langzaam in ’t bloed overgaan (volkoren producten, aardappelen) juist heel goed voor de verzadiging. Ik heb vandaag gegeten zoals de dokter gezegd heeft en ik moet zeggen, ik zat de hele dag propjevol. Geen behoefte aan iets tussendoor en dat is geheel nieuw voor mij. Dat wat ik moet is conditiesport doen. Dat doe jij al. Ik deed dat ook, vroeger. Ik heb ook veel hard gelopen (3x in de week 7 tot 10km, verder kwam ik nooit) maar mijn knieën zijn nu allebei zo slecht dat dat niet meer gaat (beide kapotgeskied zeg maar). Maar die 3-4x in de week een half uur moet mij lukken. Spiertraining doe ik wel (ca. 2 uur per week) maar het is vooral de cardio die bij ’t afvallen helpt, hè. Ik moet weer back to basics. Ik ben ook benieuwd hoe ’t gaat… ik hoop zo dat dít tenminste werkt hè…
   Groetjes
   Lou

   1. Hi Lou,
    Ik heb er zelf een bloedje hekel aan maar zwemmen is heel goed voor je conditie en niet belastend voor je gewrichten. Verder kan een hometrainer …. waar laat je dat ding…. een uitkomst zijn…. gewoon trappen terwijl je tv kijkt.
    groetjes,
    Dorothé

    1. Ik heb ook een bloedhekel aan binnenzwembaden. Niet aan zwemmen maar aan zwembaden. Vreselijk vind ik dat, de geur, de bedompte hokken, de hitte, de gore vloeren, en vooral: al die mensen. Blehhhh. Ik kom ca. 3-4x per jaar in een zwembad, en dat is dan puur voor de kinderen. En dat terwijl ik eigenlijk best heel goed kan zwemmen… Nee, zwemmen is niet mijn ding. Wij hebben een hometrainer hoor 🙂 in de kelder. Staat naast mijn loopband (met helling) en mijn roeiapparaat. Daar leef ik mij regelmatig uit (als mijn knie niet net weer ‘ns kapot is), de goeie muziek op de stereo-installatie en gaan met die banaan. Vind ik best leuk 🙂 Dat komt wel goed. En een half uur stevig wandelen hier in de heuvels is ook heel aangenaam 😀 ik moet het gewoon DOEN, daar hapert ’t nog…

     1. Je bent het waard om nog lang en gezond verder te leven… je kids en je man willen dat ook graag…. dus begin… ieder stap is er een… soms een vooruit, twee achteruit…. try and fail, but don’t fail to try.
      groetjes,
      Dorothé

     2. Ja het is makkelijker om aan te komen dan af te vallen, ik weet er alles van, maar je als je eet en voldoende beweging hebt dan kan je ook niet aankomen, en als je dan toch zo nodig zin krijgt om te snoepen neem een zakje popcorn dat heeft weinig vet en goede vezels , en over bewegen als je een half uur intensief beweegt per dag moet dat genoeg zijn om je conditie op pijl te houden…………………………… hoor wie het zegt———– ik heb zelf ook moeite om af te vallen en ik hou van troosteten dat krijg je er bij als je veel verdriet hebt en zo wil je het gevoel van leegte opvullen,…………………………. heb ik zelf ondervonden ,en moet nu 5 klio afvallen en dat is niet veel maar toch even goed lastig om het er af te krijgen ik moet niet meer dan 55 kilo wegen met mijn lengte van 163 dus ja dat valt meteen op die paar pondjes en ik voel me nu net een olifant in een hoepelrokje ) onzin want het is niemand opgevallen dat ik zo ben aan gekomen.
      heb zelf diploma voedingsleer en weet alles van al die afslank methodes en enz maar je moet je zelf ook niet straffen.
      Genieten mag maar met mate, en er is er ook nog een goede uitspraak die eet of die eet niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *