Vertrouwen

Vertrouwen

Wat is nou helemaal ‘vertrouwen‘…
Het ervan op aan kunnen dat iemand jouw duistere geheimen niet doorvertelt?
Het geloof dat een ander écht eerlijk en aardig tegen(over) je is?
Het weten dat je partner zijn genegenheden voor de volle 100% enkel en alleen aan jou geeft?
Het gevoel van veiligheid en geborgenheid?
De wetenschap dat iemand achter je zal blijven staan om je op te vangen als je valt?
De zekerheid dat iets uiteindelijk goed zal gaan of weer goed zal komen?
Het geloof dat iemand dat zal doen wat jij van diegene verwacht?
De hoop dat de vertrouwde persoon geen dingen zal doen die in jouw nadeel werken?
Vertel…
Wat is nou dat vertrouwen?
Wat is eerlijkheid?
Trouw. Loyaliteit. Oprechtheid.
Moeizaam en liefdevol opgebouwd oervertrouwen.
Steeds opnieuw een stukje ervan afgebroken.
Steeds opnieuw een stukje meer beschadigd.
Volgens de sociologie is vertrouwen een essentieel concept in een goed functionerende samenleving. Het vertrouwen in de medemens. Het gevoel dat niet iedereen per definitie slecht is. En daarmee ligt ook gelijk één van mijn grootste manco’s op tafel: mijn gebrek aan vertrouwen. Mijn wantrouwen. Ik geloof niet in de goedheid van de mens an sich. Ik ben ervan overtuigd dat iedere mens in eerste linie handelt vanuit een absoluut egoïstisch standpunt. Noem het overlevingsdrang, noem het eigenbelang. Ik ben – al zeg ik het zelf – goed in het bewaren van geheimen. Ik praat niet snel mijn mond voorbij, klep zelden dingen door. Heel nobel? Neuh… In principe doe ik dat omdat IK daar beter van word: degene die mij dat geheim toevertrouwd heeft, is op mij gesteld, heeft duidelijk wél vertrouwen in mij, ja houdt zelfs soms van mij. En die liefde, dat vertrouwen en die toewijding wil ik niet verliezen of beschamen dus bewaar ik dat geheim. Ik vertrouw zelf maar bar weinig mensen. Ik ben een scepticus. Zelfs een cynicus. Eerst zien, dan geloven.
Volgens mij is het enige werkelijk belangrijke vertrouwen in het leven het zelfvertrouwen. Het vertrouwen in jezelf. Het is het enige vertrouwen waar je altijd van op aan kunt omdat je het zelf in de hand hebt en ook datgene waar je mee verder moet. Laat ik daar nou óók een gebrek aan hebben. En aangelegenheden als slippertjes of buitenpartnerschappelijke relaties zijn nu eenmaal die dingen die met uitstek dat zelfvertrouwen zwaar beschadigen…
Laatst beet mijn man me nogal bits toe dat niet de hele mensheid zo slecht is als ik altijd maar denk. Touché… Maar ondertussen worden mijn naasten, degenen die ik nou juist wél vertrouw en die ik lief heb, wreder dan wreed bedrogen, houden partners van vriendinnen er al maanden (jaren?) geliefden op na, wordt de één na de andere priester of kinderarts wegens pedofilie en seksueel misbruik veroordeeld, graait die hoogstaande politicus nog een paar miljoen mee de afgrond in, is het volgende voedselschandaal uit economisch bejag alweer een feit en is er weer een twaalfjarige ‘vrouw’ verkocht voor een huwelijk met een 68-jarige man. Waar blijft dan nog dat vertrouwen…
Schijnbaar moet ik opnieuw leren te vertrouwen. Op anderen, in anderen, in mezelf. Tjezus wat is dat moeilijk… Altijd handelend met loyaliteit en integriteit, zonder verborgen agenda’s. Open in de communicatie met iedereen, niet slechts met enkelen. Beloftes nakomen. Aan verplichtingen voldoen en me richten op de belangen van anderen als ook op die van mijzelf. Wel, ik doe nog steeds mijn stinkende best. Jij ook??
.

De mens is een raar beest.
En ik ben er daar eentje van…trust

3 gedachten over “Vertrouwen

 1. ik had dit kunnen geschreven hebben.
  gelukkig heb ik het volste vertrouwen in mijn madam, had ik dat niet dan zou een relatie onmogelijk zijn voor me vrees ik. ik heb iets met vertrouwen…
  en zij had voor mij een uitstekende remedie tegen ontrouw: vanaf het prille begin heeft ze me haar onvoorwaardelijk vertrouwen geschonken. ik zou het niet kunnen beschamen, zelfs als ik het zou willen.
  zij ziet altijd en overal het goede in de mens,
  ik wou dat ik dat ook kon.

 2. Lieve Lou,
  Vertrouwen,
  Gevoel versus verstand..
  Ik heb altijd vertrouwd op mijn gevoel.
  Maar de laatste maanden werd ik door “vrienden” aangesproken dat ik mijn gevoel niet moest vertrouwen dat ik totaal fout zat..
  Ik begon te twijfelen, twijfelen aan mijzelf aan mijn eigen gevoel mijn zelfvertrouwen
  Kon ik het echt zo fout hebben??
  Dat zou betekenen dat ik het vertrouwen in mijzelf kwijt was.. NL ik moest concluderen dat mijn gevoel niet te vertrouwen was. Ik heb iemand in een hoek gedrukt gekrenkt gekwetst.. Puur en alleen omdat mijn vertrouwen afgepakt was door derden..
  En toen kwam er post… Zwart op wit alles stond er. Alles klopte alles wat ik had gedacht en gevoeld was juist.
  Ik ben zo enorm geschrokken dat mensen blijkbaar mij iets zo misgunnen dat zelfvertrouwen door hun bijna geknakt is.
  Nu ben ik brokstukken aan het lijmen en hoop maar dat ik het ooit weer goed kan maken.
  Ik ben het daarom roerend met je eens
  De enige die je echt kan vertrouwen is je eigen ik. En luister je daarnaar, dan laat je mensen toe die ook te vertrouwen zijn.
  Sterkte en veel wijsheid voor jou
  Ik weet zeker dat jij het vertrouwen ook terugvindt
  Xx Aaltje

  1. Ik weet dat nog niet zo zeker… Elke dag brokkelt er een nieuw stuk af en tot nu toe is er niets bij gekomen. Ik vertrouw mijzelf. Ik vertrouw op mijn eigen goedheid. Het enige goede dat hieruit voortkomt, is dat ik nooit iemand wil zijn die het vertrouwen van een ander in Mij geschaad heeft. Hoe wantrouwender ik word, deste betrouwbaarder ben ik zelf. Ook voor mezelf. Ik vertrouw hoofdzakelijk enkel en alleen op mijzelf zodat de brokstukken groot en duidelijk genoeg blijven om weer fatsoenlijk aan elkaar te lijmen…
   Knuf terug lieve Aaltje. XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *