Mooie ziel

Mooie ziel

“Een mooie ziel gaat langer mee dan een mooi lichaam.”
Deze quote zag ik laatst op Facebook (dankjewel Sheila šŸ˜‰ ). Dit zijn zinnen waar ik dan gelijk weer heftig over na moet denken. Klopt het wel? Ik geloof namelijk zelf niet in een hiernamaals of in het voorbestaan van de ziel als zodanig. En wat is een ziel Ć¼berhaupt… Een forse bundel neuronen, synapsen en hersencellen die samen het bewustzijn van een menselijk wezen vormen. Staken die fysieke dingen hun werk, is er ook geen ziel meer…
Oh, en wat is dan een mooi lichaam? Een slank, gespierd, gazelle-achtig lichaam voor een vrouw? Een zo mogelijk nog gespierder, gestaald, sportief en gebruind instantsixpacklichaam inclusief sixpack voor de man? Feit is, dat lichamen die gezond en gespierd zijn, het over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) langer doen dan het onfitte, slecht onderhouden lichaam. Maar zo’n perfect body hoeft dan dus weer niet per definitie een mooie ziel (ik prefereer: een mooi karakter of een mooi persoon) te herbergen. Dat is dan waarschijnlijk ook waar deze zin op doelt.
Ik weet wel, dat ik zelf geen ‘mooi lichaam’ heb. De boel doet het, maar daar houdt ’t ook mee op. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk een bloedhekel aan sport heb, ik doe het omdat ’t mot. Het is ‘goed’ voor me. Ik heb veel pijn (geen idee wat de oorzaak is), ik heb volledig kapotte knieĆ«n (meerdere operaties, kruisbandplastiek, scheuren in de botten) en chronische, bij tijden meer dan heftige rugpijn (nu bijvoorbeeld). Als ik niet sport, wordt dat alles nog pijnlijker, dus ik mĆ³et wel. Ik ben naar de huidige BMI-maatstaven ook absoluut veel te zwaar. Maar!! Ik ben ook zacht en rond (“met veel knuffelvlees”, ook zo’n toffe facebookvondst). De hoop op dat slanke, gespierde lichaam laat ik onbewust maar des te realistischer en zekerder steeds meer varen. Oh, ik ben best gespierd hoor, jawel jawel. Alleen zitten die spieren in een verrekte goeie laag isolatie verpakt, dus je ziet ze niet. Maar geen jam- of augurkenpot die ik niet open krijg.
Met die langzaam maar gestaag van mij wegvarende hoop rest mij dus enkel nog het mooier maken van mijn ziel. Mens sana in corpore sano is ook niet meer mogelijk want mijn geest als zodanig is redelijk ziekelijk (ik noem even mijn heerlijke multiple personalities en mijn joy van een dirty mind, de minority reports laat ik gemakshalve maar achterwege), maar in de meeste opzichten dan wel op een prettige manier. En daar moet mijn lichaam het dan maar mee doen. Dus: hou ’t uit jonguh, want mijn ziel danst nog lang en vrolijk verder!!

0 gedachten over “Mooie ziel

  1. Beste Lou
    Heb je wel eens overwogen / onderzocht om je mening over ‘de ziel’ te wijzigen? Wat nou als de ziel juist je ‘contactvermogen’ is tussen je beleving van Tijd en Ruimte en de eeuwigheid? En dat lichaam neem je inderdaad niet mee, maar die ziel ,,,, ja, juist wel

    1. Dank je voor je reactie, Peter. Een mooie zienswijze, maar toch niet de mijne… Het is eigenlijk ook geen mening maar een manier van definiĆ«ren. Ik definieer ‘de ziel’ als een combinatie van fysieke processen. De hersenen, de hormonen, de aanwezige neurotransmitters, de dendrieten… En als het lichaam niet meer is, zijn ook al deze fysieke processen/dingen dood. Ik denk wel eens na over de (al bestaande en toekomstige) mogelijkheden om hersenstromen en gedachten te digitaliseren en op te slaan. Het ‘brein’ van de mens zou dan in een computer voort kunnen bestaan door ‘de ziel’ (laten we het maar even zo blijven noemen) op te slaan en in een nieuwe omgeving verder te laten leven. Daarmee zou men dan hele virtuele werelden kunnen bouwen, naast de huidige fysieke wereld. Een interessante materie. In dat geval zou de ziel als zodanig inderdaad meegenomen kunnen worden op het punt waar het lichaam niet meer is, omdat deze dan een omgeving om in voort te leven gegeven is. Als men de ziel van een mens als een mogelijk te digitaliseren stroom van impulsen en energie beschouwt, is een dergelijke overbrugging van tijd en ruimte misschien mogelijk. Andere mogelijkheden zie ik helaas niet; daarvoor ontbreekt mij het geloof in een ‘groter iets’, in het spirituele en in een hiernamaals, hoe mooi dat ook zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *