Knalluh…

Knalluh…

“Ik ga even de brievenbus dichtspijkeren hoor!”
Huh… da’s toch niet normaal… is dat echt nodig hier?
Sterker nog, het lijkt zelfs heel vanzelfsprekend…
Iedereen doet dat.
Gewoon.
Ik lees een artikeltje over met vuurwerk opgeblazen katten en de tranen springen me spontaan in de ogen. Dit kan toch niet? Wat bezielt mensen in vredesnaam… Ergens vlakbij knalt er weer een carbidbus. Het lijkt verdomme wel oorlog… een filmpje van een vuurwerkslachtoffer dat tijdens de plastische  reconstructie van zijn gezicht per ongeluk een kontgat als mond heeft. Shit happens. De volgende knal die de ramen doet trillen. “Moeten we nog even vuurwerkbeschermbrilletjes halen voor de kinden? Een oog is zo weggeschoten…” Ja, laten we dat dan maar doen dan…
Ik kan het niet laten om hoofdschuddend te denken dat de halve mensheid hier te lande werkelijk van de pot gerukt is. Waarom moet het zo? Auto’s in de fik. Vandalisme. Vuurwerkbommen. Opgeblazen dieren. Burgerwachten die nog een beetje de orde proberen te handhaven. Speciale ‘plofvrije’ dierenasielen voor oudjaarsnacht. Je kunt zeggen wat je wil maar dit IS oorlog. En ik vind het compleet gestoord.
Een paar mooie vuurpijlen afschieten, dat is leuk. Wat siervuurwerk, een glas champagne en een zoen. Perfect. Waarom moeten we elkaar dan persé in de eerste vijf minuten van een nieuw jaar de lucht in blazen en doen alsof het bij ons óók oorlog is… we hebben al genoeg oorlogsellende in de wereld. Echt.
Leuk joh. Knalluh…

0 gedachten over “Knalluh…

 1. Mensen vinden zichzelf stoer. Stoer een kat de kont van het lijf te knallen, stoer een bazookabomb (geen idee of dat bestaat) tot het laatste stukje lont in de hand te houden. Ook stoer om een megaknaller onder de auto van de buurman te laten knallen die, op zijn beurt, als door een handgranaat getroffen naar de sloop gebracht kan worden.
  Voor mij geen vuurwerk, zelfs geen onschuldig sterretje. Ik ga op m’n eigen manier knallend het nieuwe jaar in, moppie naast me op de bank en een glas ijsthee op tafel, duimend op (in ieder geval) een kleine prijs in de loterij.
  Happy new year

 2. Hi Lou,
  Hier drie boys in hun element met vuurwerk op een normale manier….zijn vinden het geweldig… het is de dag van het jaar voor hen.
  Vanochtend in onze wijk om 1 minuut over tien de eerste knallen…. zoals het mag volgens de regels…. verder de hele dag door geknal… op de fiets weggeweest…. ze gooien me geen vuurwerk na maar wachten tot ik voorbij ben…. al die gastjes hier in alle kleuren….. zo kan het dus ook gelukkig…
  Ik ben altijd blij als het weer voorbij is en iedereen nog zijn ogen en vingers heeft. Sterkte daar gewenst en verder een goed 2014.
  groetjes,
  Dorothé

  1. Ik vind vuurwerk op zich ook hartstikke mooi. Ik heb op zich ook niks tegen het ‘gewone vuurwerk’, integendeel. Maar de geweldadigheden, het vandalisme, de dierenmishandeling en die echte bommen die de ramen doen trillen, die dingen vind ik uiterst verdrietig… gelukkig hebben we dit jaar enkel de leuke kant van vuurwerk mogen beleven, dat doet goed. Prachtig was het. En heel gezellig. Explosies van positief licht. Zo kan het inderdaad dus ook. 2014 wordt dus vast een heel positief jaar 😉

  1. Gelukkig wel, dat goede begin. Het was inderdaad zoals ik het me gewenst had: prachtig siervuurwerk, champagne (en zelfs scherven, want mijn glas ging tegen de vlakte :-S) en veel zoenen van veel mensen die ik liefheb. Jij ook veel positiefs en moois gewenst voor dit komende jaar!

 3. Soms denk ik wel eens: wij – de mensheid – is over het hoogtepunt heen en we zijn aan het degenereren. Een kat opblazen is daar een goed voorbeeld van. Telkens als ik de krant lees – en dat is elke dag – denk ik het weer: de mensheid is ziek. Door en door verrot. Alsof we, net als honden of katten, te lang doorgefokt zijn.
  Hmm… Nu ik dit overlees klinkt dat niet zo positief en het jaar is nog maar 5 dagen oud!
  Happy New Year!
  P.s.
  Ja, dat gedoe met vuurwerk vind ik ook wel overdreven hoor. He zijn goddomme gewoon bommen die de lucht ingaan. Kan gewoon niet!

  1. Ja precies. Dát gevoel. Degeneratie, regressie. Maar goed, ik houd mezelf altijd weer voor dat veruit het grootste deel van de bevolking zo is als jij en ik zijn. Gewoon ‘gewoon’, redelijk verstandig en nog in staat tot functioneren. Dat moet dan maar de positieve noot voor dit jaar vormen 😉

 4. Ja, van mij mag vuurwerk ook verboden worden. Je gaat gewoon geen vuurwerk naar mensen/dieren gooien. Ik reed begin december met een paard in het bos. Een paar jochies staken vlak naast me een paar rotjes af. Gelukkig zag ik het al aankomen en hield ik er rekening mee. Dat paard schrok idd. Het liep nu gelukkig goed af, maar had zo anders kunnen aflopen. Tevens vreselijk dat je niet zeker bent dat je auto (of andere spullen) buiten nog heel staat en van de zotte dat je je brievenbus dicht moet timmeren. Waar gaat het heen met deze wereld? Gelukkig heb je het overleefd! 😉 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *