Is Karma echt zo'n bitch?

Is Karma echt zo'n bitch?

In twee seconden getwitterd, in twee seconden je carrière om zeep? Mia dacht even niet na over de impact van haar tweet. Een zwaar kraanongeval in Mekka, 60 doden, ca. 80 gewonden en zij zegt daarop: “[…] Karma is a bitch. #9/11.” Mia weet blijkbaar niet dat hastags met getallen niet werken, maar dat doet er niet toe. Niet meer. Wat zij werkelijk bedoelde met haar uitspraak, ook niet.
MiaSliwinski“Het lot kan harteloos zijn.” Dat was alles wat ze ermee had willen zeggen. Had ze 9/11 weggelaten, was de lawine misschien slechts een oversized sneeuwbal geweest. Had de hashtag daadwerkelijk gewerkt, was ze nu waarschijnlijk al lang ondergedoken of doodgestoken.
Maar: had IK dit getwitterd, was er niets gebeurd. Ik zou wellicht een paar mensen over me heen hebben gekregen die gevonden zouden hebben dat dit dus écht niet kan. Een paar fanatiekelingen zouden me waarschijnlijk ontvolgen en klaar. Iedere no-name mag roepen wat ie wil, de ergste verwensingen, de grootste racistische uitingen, de meest gruwelijke vergelijkingen. Niemand die daar nog van opkijkt. Het internet staat er vol mee. Het verschil met Mia? Zij heeft, als partijraadslid en docente Nederlands, een zogenaamde voorbeeldfunctie waardoor het behoud van haar functies afhankelijk is van andermans mening over haar. En die kan zomaar ineens volledig veranderen, dat blijkt.
Zo gauw je een maatschappelijke positie hebt, waar andere mensen in jou een voorbeeld zouden kunnen gaan zien, is je vrijheid om je mening te uiten volledig verdwenen. Op de eerste de beste ondoordachte uiting in de vorm van een snelle tweet, een meervoudig interpreteerbare zin in een interview of een simpele status op Facebook wordt je keihard afgerekend.
Zo bestaat er nu zelfs een Facebookgroep “Wij eisen ontslag Mia Sliwinski.” Ja, echt. En nee, geen link. Ik weiger een bijdrage te leveren aan dit soort stupiditeit. De domheid aldaar is werkelijk stuitend. Men gelooft zelfs in zelfverzonnen sprookjes: “De Gemeente Spijkenisse en haar partij gaat bij 10.000 likes een einde maken aan de werkzaamheden van Mia! Deel de pagina met jong en oud en vergeet niet te liken!” aldus de site. Mag ik even lachen? Alsof een gemeente haar ontslagbeleid gaat afstemmen op het aantal likes op een idiote Facebookpagina. Ook de school waar ze werkt, werd blijkbaar bestookt en gedwongen tot een reactie, die gelukkig enigszins ‘verstandig’ uitviel.
Mia’s tweet valt natuurlijk in het niet bij uitspraken zoals die van Dhr. Werner Fayman, onze Oostenrijkse bondskanselier, die de massale ‘deportatie’ per trein van in Hongarije aangekomen vluchtelingen vergeleek met de Holocaust. Deze uitspraak was misschien diplomatiek gezien niet erg handig, zeker niet met een buurhaai als Viktor Orbán in je nek, maar het is wél waar iedereen bij het zien van de beelden aan denkt. Alleen mag je het in díe positie níet meer zeggen. En dat vindt iedereen heel normaal.
Conclusie:
Ben je een nobody? Roep wat je wilt, er is toch niemand die een voorbeeld aan jou neemt. Je bent hooguit een paar vrienden of tweeps armer.
Ben je niet afhankelijk van een werkgever die waarde hecht aan marktimago en uitspraken van medewerkers? Gooi er vooral uit wat je niet binnen kunt of wilt houden. Het zal anderen worst wezen.
Ben je zo iemand die alles aan de afgetrapte laars lapt en vindt dat ie sowieso niks te verliezen of te verbergen heeft? Hou je niet in en smijt heerlijk iedere opwelling verbaal op het net.
Ben je dat allemaal niet? Dan ben je per definitie maatschappelijk bezit en moet je je mening te allen tijde inslikken, want bij jou is Karma pas écht een bitch.
De vrijheid van meningsuiting is dood.
Lang leve de vrijheid van meningsuiting.

0 gedachten over “Is Karma echt zo'n bitch?

 1. Waarom denk je dat zoveel mensen op ‘laffe anoniempjes’ lopen schelden? Dat is zo lastig baasbellen namelijk.. Racisten en andere debielen staan bij mij niet erg hoog aangeschreven maar de baasbeller nog lager. Verachtelijk tuig vind ik het, met hun schandpaalmentaliteit. Je ruïneert iemands leven, die aanstaande trambestuurder laatst, gaat die ooit nog een baan vinden of zit ie de rest van z’n leven dankzij één stomme opmerking in de bijstand? Vaak zijn die baasbellers ook nog van het type die vinden dat elke crimineel een tweede kans verdient (Vind ik ook) maar nu ze zelf zo verontwaardigd zijn even niet. Hypocriet kutvolk is het derhalve ook nog eens.
  En dan die voorbeeldfunctie.. Je hoort zelf het voorbeeld voor je kinderen te zijn en dat niet over te laten aan ‘publieke’ figuren. Zo zijn er lui die vinden dat profvoetballers (Of Barbie) bepaalde dingen niet mogen zeggen of doen vanwege hun voorbeeldfunctie. Srsly? Ja serieus, iemand die tijdens interviews amper uit z’n woorden komt, ternauwernood de lagere school heeft afgemaakt en voor z’n twintigste al driemaal vader is geworden zien zij als voorbeeld voor hun kinderen. Hoe fucked up ben je dan wel niet?
  Misschien is een profvoetballer in dat geval ook wel een beter voorbeeld voor je kind..

 2. Het is zoals je zegt, het kan niet meer. Bij mij is het nog met een sisser afgelopen en een waarschuwing van mijn werkgever. Resultaat is dat ik eerst een tijd geen FB meer had, opnieuw op FB beginnen. Twitteren doe ik inmiddels onder een nickname. Eigen naam kan blijkbaar niet meer omdat er een grote groep mensen op FB zit, die er bijna een dagtaak van maken om mensen die zich niet conformeren aan hun denkbeelden, zwart te maken en te bedreigen.
  Jammer genoeg onder leiding van een paar, zich journalist noemende mensen als Jan Bennink, Bas Paternotte c.s. Oftewel de GeenStijl, Telegraag, TPO mensen e.d. in mijn eigen woorden de PVV tokkies.
  Triest maar waar.

    1. Haha, ja, dat pijltje is essentieel LOL 😉 De site is ook nog lang niet klaar hoor, moet nog veel aan gebeuren (en de Engelse moet ook nog). Maar ik ben inmiddels alweer met een andere site bezig (een speciale sub-service van SoGraTex), dus blijft de hoofdsite even liggen. Maar komt goed 😉 thxx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *