Da Vinchelangelo

Da Vinchelangelo

Het leven van een moeder gaat niet over rozen. Niet eens over geschilderde rozen. Enkel over donkergrijs asfalt, op het moment dat ze haar boze zoon gaat ophalen bij het busstation.
Boos, ja. Want: lang verhaal.
Zoon (13) heeft morgen een spreekbeurt. Zelf gekozen onderwerp: Leonardo Da Vinci. Daar kwam hij vorige week mee aanzetten: “Mam… ik weet echt niet hoe ik het aan moet pakken. Er is zó veel over die Da Vinci, hoe krijg ik dat in tien minuten gepropt? Ik kán dit gewoon niet.” Tja. Wat doe je dan als moeder? Juist. Je mompelt een keer: “daar kom je lekker vroeg mee, lieffie…” en gaat samen met je kind aan het werk. Info verzamelen, tekst in elkaar flansen, grote posters knutselen met prachtige, op sjiekdefriemel fotopapier geprinte foto’s met titels erbij etc. etc. (en ja, hier op school moet alles nog op grote posters die je dan op het schoolbord plakt; computers met powerpointpresentaties en beamers zijn voor watjes).
Manmanman. Wat een werk. Maar: zoon was happy. En dáár gaat het om.
Vandaag 13:00h
Mobieltje schreeuwt “Plinggg!” Een stinkchagarijnige zoon meldt dat hij vandaag geschiedenisles had. Het ging over Michelangelo. De docent toonde (op de overheadprojector, dat kan/mag qua techniekgehalte nog net daar op school) het schilderij ‘De schepping van Adam‘. Prachtig schildering in de Sixtijnse Kapel. Staat ook in volle glorie op de spreekbeurtposter van zoon, dus meldde hij prompt in de les: “Huh wat? Michelangelo? Niks Michelangelo! Dat is van Da Vinci! Heb ik allemaal uitgezocht voor mijn spreekbeurt morgen!”
Vervolgens lachte de klas hem pontificaal uit. Da Vinci? Niks Da Vinci!
Oeps. Dat hadden wij in al onze spreekbeurtstress dus heel even -eh- ‘over het hoofd gezien’. Zoon kreeg meteen de vraag of hij wel zeker wist of hij zijn spreekbeurt morgen nog wilde houden, want misschien stond er onverhoopt ook nog wel iets over Picasso, Rembrandt of Botticelli in?
En toen was zoon boos. Op mij. Want IK had dat moeten weten. Had ik ook. Wist ik ook. Maar ik had óók stress.
13:05h
Ik scheur over dat donkergrijze asfalt naar het busstation (want de bus naar hier had zoon inmiddels gemist), pik mijn über-chagrijnige jongske op, race naar het huis van ex, alwaar zoon zijn daar gestalde posterpruttel meegrist, rij verder naar huis. Eerst brood in het arme jong gestopt (want honger) en ondertussen – Adam inclusief titel – minutieus van de poster gepeuterd. (Prittstift plakt beter dan ik dacht). Niet mooi, maar goed. Tekst veranderd. Nieuw meesterwerk gezocht. Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal hadden we natuurlijk al, dus nu kwam De Doop van Christus er dan nog maar bij. Een interessant schilderij, er stond Da Vinci bij, dus kon niet missen. Uitgeprint, opgeplakt, tekst en spiekkaartjes verbeterd. Opluchting.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Andrea_del_Verrocchio_002.jpg
bron: Wikimedia Commons

Blijkt dat het schilderij door Verrocchio, de leermeester van Leonardo geschilderd is. Leonardo mocht, in het kader van een leerzame schilderles, het engeltje linksonder schilderen. En dat is ook te zien ook: duidelijk fletser en onscherper dan de rest. De prutser.
Toen was ik er klaar mee. “Nou, dan vertel je DAT maar. Hoe hij in één van zijn eerste officiële schilderpogingen een engeltje in het schilderij van zijn leraar mocht kliederen. Klaar.” Lang genoeg tegen die doop aangekeken. Allejezus…
Zoon protesteerde niet, de verstandige jongen. Spreekbeurtzooi weer in de tas gepakt, zoon met tas en al in auto gestopt en terug naar ex gebracht, alwaar hij zijn ‘nieuwe’ spreekbeurt mocht gaan oefenen.
Veel succes morgen, lieverd! Met je Da Vinchelangelo.

0 gedachten over “Da Vinchelangelo

 1. Wat ben ik blij dat cijfers me nooit met spreekbeurten mocht bemoeien van de kids. Ook nu mag ik het PWS van oudste niet lezen voor hij het ingeleverd heeft. Ze vinden me waarschijnlijk te dom of te kritisch 😉
  Ik duim dat het morgen goed afloopt.
  Groetjes,
  Dorothé

 2. Het is natuurlijk niet leuk als het je overkomt maar ik kon een glimlach niet onderdrukken. Want ik kan me dat gevoel zo goed voorstellen – heb het vaak met dochter meegemaakt. Ben je zelf blij dat je klaar bent met school en al die narigheid maar ben je vervolgens, jaren later, tóch weer bezig voor school. Erger kan haast niet 😂😂😂

  1. Nou, inderdaad… ik had al een fijne email opgesteld aan de dames leraressen (met de directeur op CC), maar zoon verbood mij die te sturen. Te bang dat hij nog meer te verduren krijgt van zijn docentes; ik moet het maar gewoon laten, vindt hij. Ik sta nu een beetje in dubio, maar eigenlijk vind ik dat laatste helemáál bij de wilde konijnen af… Ik denk er nog even over na :-/

  2. oh wacht, dit was na mijn laatste update (niet hier): hij kreeg namelijk een lager cijfer dan verwacht, omdat hij (samen met mij) alles ‘van het Internet’ gehaald had, en dat mocht niet: Op het internet staan louter onwaarheden, hij had naar de bibliotheek moeten gaan voor een ‘echt’ boek over Da Vinci. En de humorplaatjes van Mona Lisa werden ook absoluut niet gewaardeerd, want ‘die heeft Da Vinci niet geschilderd’. Toen viel ik van mijn stoel. Humorloze pedante mispedagogen, in mijn ogen. Daarop wilde ik het geheel aankaarten bij de school, maar dat mag ik nu dus niet van zoonlief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *