Kinderfilosofie

Kinderfilosofie

“Mam, wat nou als jij mij niet gekregen had… Had iemand anders mij dan gekregen?”
Poeh, da’s best wel een filosofische en spirituele vraag. En ik ben zo a-spiritueel en a-filosofisch als wat.
“Da’s een moeilijke, schatje. Als je bijvoorbeeld gelooft in reīncarnatie en in een ziel, dan zou het best zo kunnen zijn dat jouw ziel in het lichaam van een andere mens terecht zou zijn gekomen.”
“Dat snap ik niet. Dan zou ik ‘ik’ toch niet meer geweest zijn?”
“Het is maar hoe je het bekijkt. Dan ben je de ‘jij’ die je dan geworden zou zijn. Van de ‘jij’ die je nú bent, zou je dan nooit iets geweten hebben.”
“Maar… dat is toch erg? Dan had niemand mij ooit gekend zoals ik nu ben! En dan had jij me moeten missen!”
“Nee, want dan had IK jou nooit gehad. Dan zou ik je ook niet missen, omdat ik je nooit gekend zou hebben.”
Het begint wel wat ingewikkeld te worden nu.
“Maar, maar… als ik er niet geweest was, dan zou jouw wereld nu toch heel anders zijn? Of weet je dan niet eens dat ie anders is, omdat je niet weet dat ik óók had kunnen bestaan?”
Filosofie van de hoogste plank.
En dat voor een tienjarige…
Ze heeft bijna tranen in haar ogen, maar ze gaat door.
“En als jij papa nooit ontmoet zou hebben, dan waren wij er zelfs allebéí niet geweest…”
Zoon (13) mengt zich in het gesprek: “Ja, maar dan wéét je dat toch niet? Als je helemaal niet bestaat, mérk je toch ook niet dat je nooit bestaan hebt? En als je wel bestaan hebt en je bent doodgegaan, weet jij dat zelf toch óók niet? Dat weten alleen de anderen, die nog wél leven.”
“Daar wil ik niet over nadenken. Ik word hier heel verdrietig van.”
Zoon rolt met zijn ogen en zucht eens diep. En dan ratelt hij erop los.

bron: pixabay.com
bron: pixabay.com

“Als mama nooit geboren was, was jíj nooit geboren. En als oma nooit geboren was, was mam er ook niet geweest. En als de oerknal nooit gebeurd was, waren er helemaal nooit mensen geweest. Dan was alles gewoon nog lekker leeg, want dan was er niet eens een ‘alles’! En als je zo nodig in een God wilt geloven, en die God had toevallig een rotdag gehad en geen zin om van Adams rib nog even een vrouw te knutselen, dan waren er helemaal geen vrouwen geweest. Dan hadden mannen zichzelf moeten klonen of de hele mensheid was gewoon een foutje geweest. Is ie sowieso. En dan had jij óók niet bestaan.”
Dochter kijkt haar broer met grote, waterige ogen aan.
“Waar héb je het over?”
“Over het feit dat de wereld om de zon draait en niet om jou.”
Basta.


Eerder gepubliceerd op: HoeVrouwenDenken.nl <- kijk daar voor meer artikelen, blogs en columns!

0 gedachten over “Kinderfilosofie

 1. Ik moet nog erg wennen aan dat dubbele publiceren. Ik heb HVD maar uit mijn reader gegooid en volg je gewoon hier verder. Ik vind het nog steeds een bijzonder post moet ik zeggen.
  Groetjes,
  Dorothé

  1. Oh, da’s wel jammer… Ik publiceer hier enkel wat dingen van mijzelf, ook lang niet alles wat ik op HVD schrijf. Daar verschijnt veel meer (ook van anderen). Ik post hier alleen de persoonlijkere blogs en wat opiniestukken. Maar je moet niks natuurlijk 😉 Groetjes terug! 😀

   1. Mijn intentie was overigens een omgekeerde: ik postte een aantal HVD-blogs van mezelf hier om mensen erop attent te maken dat ik momenteel meer op HVD schrijf zodat ze daar naartoe zouden gaan… nu heb ik het omgekeerde effect o.O 😉

 2. Heerlijk om zo met je kinderen te filosoferen. Pientere kinders trouwens dat dit al onderwerpen zijn waar ze over nadenken. Meteen gerustellend voor ze, dood is dood en je weet het lekker niet, hahaha…
  Geniet van deze twee kanjers, maar dat doe je natuurlijk allang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *