Mijn innerste ik

Mijn innerste ik

Ongehoord

Wat ik niet zeggen kan
en niet kan schrijven
zal ergens diep in mij
toch bij me blijven
Ongehoord
maar in een lieve duisternis
verbergt zich iets
dat meer dan woorden is
(Toon Hermans)
Dát is wat ik bedoel.
Mijn binnenste ik.
Mijn diepste gevoel.
Een ingeslikte snik.
Mijn zwartste gedachtes.
Mijn opperinnigste wens.
Dat allerdiepste in mij.
Het unieke in mij als mens…
Dat.
Moet je altijd alles vertellen? Moet dat echt? Ik vind van niet. Er zijn dingen die ik simpelweg niet vertel. Niet aan mijn man, niet aan mijn ouders, niet aan mijn zus, niet aan m’n beste vriendinnen. Er zijn dingen die ik gewoon niemand vertel. Dat zijn MIJN dingen. Ze maken mij tot mij. En ik vind niet dat ik daarover ook maar iemand in moet lichten. Ik ben een individu met mijn eigen gedachtes en herinneringen en ik bepaal welke daarvan aan de oppervlakte komen en welke verscholen blijven onder die laag externe Lou.
Laatst had ik het erover (doet er niet toe met wie): moet je partner álles van je weten om je te kunnen vertrouwen? Moet je alles zeggen en vertellen om dat vertrouwen te winnen? Ik zou het niet kunnen. Alles vertellen. Het heeft geen zin, het levert alleen maar een hoop pijn, misschien zelfs boosheid of zware teleurstelling op. Waarom de ander belasten met dingen die niet veranderbaar zijn, die niets bijdragen aan de status quo, niets opleveren voor de relatie, geen toegevoegde waarde hebben voor anderen.  Weten is niet altíjd alles…
Openheid over de dingen die ook je partner direct aangaan is dan wel weer van groot belang. Wantrouwen kweken door mond houden en niets van jezelf willen laten zien is – in mijn bescheiden opvatting – het bittere einde van iedere relatie. Niet kunnen praten over wat je bezig houdt ook.
Maar mijn innerste ik is van mij.
En van mij alleen.
My deepest thoughts,
my darkest doom,
my inner Lou,
my personal head room.
Mine.
Sorry.
Ook u komt er niet in.

0 gedachten over “Mijn innerste ik

 1. Heel mooi. Heel waar. Heel herkenbaar.
  *vult aan uit eigen ervaring*
  Daar, in dat diepste eigenste, daar…waar geen woorden meer zijn, maar slechts beelden, kleuren, muziek.
  Daar, waar het soms zo zwart kan zijn. En zo rood. En zo licht. En zo veel & weinig.
  ======
  Dank lieverd, voor deze straight-to-my-heart woorden van jou!
  kus.

 2. Soms kan het argwaan wekken als je dit zo opschrijft, alsof je iets achterhoudt voor je eigenste partner. Ik denk alleen wel dat je gelijk hebt, ik denk dat ik dat ook wel kan weten. De dingen die jou maken zijn van jou en sommige zijn van jou alleen. Houden zo!

  1. dát is juist niet de bedoeling. Ik wil geen argwaan wekken, ik realiseer me enkel en alleen dat ik dingen in mij heb en voel die ik daar wil laten: in mij. Het doet me beseffen dat ik een heel eigen individu ben, hoe verbonden ik ook ben met anderen. Ik wil wel met mijn partner kunnen praten over de dingen die mij bezig houden en ik vind ’t belangrijk dat we op elkaar kunnen vertrouwen dat we geen dingen doen die de ander echt beschadigen. Als dat vertrouwen er niet meer is, wordt ’t moeilijk… Maar ik denk dat ieder mens van die dingen heeft, die altijd ‘binnen’ blijven. Alleen is zich niet iedereen daarvan bewust…

 3. Je hebt gelijk hoor!
  Ik vertel veel maar niet alles, er zijn inderdaad dingen die niemand weet en dat hou ik zo.
  Omdat een ander er niets mee kan en er niets mee hoeft.
  Het zijn mijn gedachten, gevoelens of emoties die niets met vertrouwen te maken hebben
  maar alleen zomaar met mij.
  En mag een mens ook een stukje van zichzelf houden? Dacht het wel je hoeft niet alles weg te geven of te delen, daar is ieder mens nu net uniek in 😉
  Heerlijk stuk Lou prima beschreven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *