geflipt

geflipt

Zojuist ben ik volledig uit mijn slof geschoten. Dat gebeurt me niet vaak, maar daarnet was het zover. Eerst een heerlijk rapportgesprek over dochter, met dochter erbij. Mij wordt verteld dat madam veel teveel praat, heel snel afgeleid is door haar eigen gerebbel, anderen van het werk houdt (om ze vervolgens uitgebreid te gaan helpen met hun opgaven maar haar eigen taken vergeet) en waarschijnlijk tóch dyslectisch is gezien haar stand van (niet) begrijpend lezen.
Thuis gekomen bestelt miep de troela een dubbel spiegelei op brood en een glas water. De huisslaaf doet haar werk. Daarna rukt huisslaaf de nintendo uit de dochterhanden en maant tot het maken van het huiswerk. Onder protest en met opgetrokken knieën neemt ze haar rekentaak voor zich. De eerste vraag:
“Een boer verkoopt 15 liter melk en 3 liter melk. Hoeveel liter melk heeft de boer verkocht?”
Dochter jammert erop los.
“Hoe moet ik dat nou weten? Ik kan niet met liters rekenen. Is dit een min- of een plussom?”
“Nou dát moet jij dit keer toch echt uitzoeken lieverd, dit ga ik niet voorkauwen”
“Wèèèh, nou dan is het een minsom.”
“Pfffffff echt… kijk. Ik verkoop jou vijf potloden [*5 potloden aan dochter geeft*] en nog eens 3 potloden [*nog drie potloden geeft*]. Hoeveel potloden heb ik jou nu verkocht?”
“Teveel om vast te houden!!!”
“Kom op zeg, hoeveel????” [*Het geluid van wegklaterend geduld hoort*]
“Euhm. Acht.”
“OK. was dat een min- of een plussom?”
“Een minsom”
[Met hoofd op tafel bonkt]
“Waarom?” [Hoe krijg ik die vraag er nog zo rustig uit??]
“Nou, je hebt ze toch verkocht? Dan heb je ze niet meer”
[Nog harder op tafel bonkt]
“Nee schatje, ik heb er jou vijf EN drie verkocht. Hoeveel heb ik je er in totaal verkocht?”
“Je hebt ze helemaal niet verkocht. Je hebt ze me gegeven.”
“HOEVEEL!?!?!?”
“Acht.”
“DUS????”
“Dus is het een maalsom. Want een minsom is het niet en een plussom ook niet.”
“AAAAARGHHH!!”
En toen sloeg ik kneiterhard met mijn hand op tafel (i.p.v. op haar hoofd, dat dan wel weer) en gilde dat ze dan de hele kolererotzooi maar op haar kamer moest gaan maken omdat ik dit soort onnadenkende opperstommiteit werkelijk niet langer kon verdragen, waarna dochter met huiswerk en al luid huilend de trap op denderde. Ik was geflipt. Zonder zelfs tot tien te tellen. Nou heeft dat afwezige lontje van mij absoluut weer iets te maken met de tijd van de maand (die dan weer niet komt waardoor ik nog sneller explodeer) maar dat maakt mijn reactie niet minder pedagogisch onverantwoord. I’m sorry. I’m only human. A menopausal pre-nonmenstrual human. Op dit soort tijden zou gewoon niemand in mijn buurt moeten komen.
Dochter bonkt stampend en schoppend door haar kamer, luid brullend. Na vijf minuten komt ze de trap weer af.
“Ik weet het nog steeds niet maar ik wil nu eerst knuffelen.”
Pfiewww. Er wordt geknuffeld.
“Het is een plussom hè?”
“Ja lieffie, er staat “EN” in de som. Dat is altijd plus.”
“Waarom zeg je dat dan niet gelijk…”
Zucht. Geduld is een schone zaak.
Op naar de volgende som…

0 gedachten over “geflipt

  1. Kind 1 en 2 van mij hadden ook van dit soort beredeneringen, nog trouwens. Beiden een IQ waar je tegen aan kunt leunen en voor mijn gevoel soms op het debiele af. Maar geloof me: superslim die twee. Alleen passen ze niet in de schoollogica. En beiden uitstekend terechtgekomen, zeker kind 1 zoals je hebt kunnen lezen. Het komt wel goed met die bijdehandte kwebbeltante en knuffelkont van jou! 😉 enne flippen? Doen we allemaal wel eens, soms is pedagogisch onverantwoord ook wel eens lekker!

  2. Oeh…. Lijkt een beetje op die van mij 😉 Weet je wat ik nou het ergste vind van alles? Dat ALTIJD maar zo’n bijdehand weerwoord hebben. Doodziek word ik daar soms van. Vraag gewoon wat je niet snapt, leg uit, deel, weet ik veel.

  3. Ooit komt het goed Lou….. maar onze haren worden rapper grijs want dit soort taferelen zijn om je schoenen op te eten…. Hier heeft een puber in de toetsweek eindelijk heel goed geleerd…. neemt hij zijn rekenmachine niet mee want hij dacht dat hij die bij economie niet nodig had zegt ie doodgemoedereerd …… En hij staat kantje boord qua jaarovergang!!! En dan grijp ik dus naar de koekjestrommel en ga tot de bodem als het me gelukt is om niet te flippen deze keer zodat hij gemotiveerd aan het werk gaat en de rest van de week nog wat van zijn toetsen bakt.
    groetjes,
    Dorothé

  4. Uit je slof schieten mag best weleens (is soms toch echt nodig). Misschien dat het dan beter doordringt? Dat ze er beter over gaat nadenken? Kids kunnen namelijk echt stronteigenwijs zijn! Maar gelukkig hebben jullie het goed gemaakt met een flinke knuffel! 😀 Het komt goed met haar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *