Huilen mag.

Huilen mag.

Ik zou niks moeten zeggen. Stil en berustend moeten wachten tot ook deze storm weer overwaait. Maar ik kan het niet laten. De openlijke agressie maakt me bang. De agressie, die mensen tentoonspreiden naar aanleiding van een simpel stukje tekst. Je kunt het ermee eens zijn of niet. Je mag het belachelijk vinden en dat uiten. Je mag er natuurlijk kwaad om worden. Je mag te allen tijde je gal spuwen over de inhoud en de – in jouw ogen – minderwaardige kwaliteit van het stuk. Je mag woest worden over volgens jou niet kloppende ‘feiten’ en proberen een discussie aan te gaan met argumenten. Allemaal prima. Zo gaat en hoort dat in de hedendaagse samenleving. Let it all out.
Maar de realiteit is zo schrikbarend… Het blijft namelijk niet bij discussiëren of argumenteren Het blijft niet bij simpele, al dan niet getemperde woede en onenigheidsuitingen. Schrijf je vandaag de dag een tekst over een gevoelig onderwerp (abortus? De doodstraf? Feminisme? Terrorisme? Ik noem maar wat hoor!), over een penibel persoon (Zwarte Piet?) of een op zijn minst dubieuze groepering (euh… Hooligans? ISIS? Nee, laten we voor de zekerheid maar even iets rustigers als de Hell’s Angels of de Japanse Maffia nemen), kun je ervan uitgaan dat je de komende weken minstens acht keer per dag hartstikke deaud (DOOOOOOD!!!) moet. Dat je een vette NSB-er bent. Dat je de kankerteringtyfus moet krijgen, je moeder een kk-k*thoer is (en je oma natuurlijk ook), dat ze écht wel weten waar jouw huis woont en je binnenkort een kogel door je kop gaat krijgen. Je mag hard hopen dat je niemand van de aanhangers tegen zult komen want dan kun je voortaan vanaf een wolkje op hunne koppen spugen. Men (ver)vloekt, tiert en bedreigt, men wenst de langzame dood, hels verderf en eeuwige verdoemenis. De brandstapel is uit; men komt je wel eigenhandig de nek omdraaien met een meegebrachte bankschroef. Dat alles in bewoordingen die je ogen doen bloeden, om het maar even niet over het Nederlands taalgebruik als zodanig te hebben.
Ik vind het eng. Zijn dit echt mensen die in onze samenleving ‘functioneren’? Waarom wordt er dermate overtrokken gereageerd op een stuk tekst, waarin een overduidelijke problematiek kort en pregnant belicht wordt, in combinatie met een aantal op het moment van schrijven nog geldende feiten? Waarom is men door een summiere column (een column nota bene!! geen journalistieke tekst!) zó zeer op de gevoelige pik getrapt? Misschien omdat het onderhuids toch jeukt dat er een kern van waarheid in steekt? Omdat er wel degelijk een probleem is, wat men – read no evil, see no evil – liever niet wil erkennen? Of omdat men bij een eenvoudig “Oh, maar zó ben ik niet, wat een lulkoek en wat jij roept, is stierenpoep” geen genoegdoening meer voelt? Al deze mateloos overtrokken agressie laat alleen maar zien dat de tekst tóch een heel gevoelige plek raakt bij de betreffende groep. Een groep waarvan het gros duidelijk niet (meer) over normale meningsuitingscapaciteiten beschikt. De laagbijdegrondse bewoordingen en de ongenuanceerde uitbarstingen laten enkel zien dat de heersende vooroordelen over de meute in kwestie helemaal geen vooroordelen zijn: ze kloppen gewoon…
Met openlijke bedreigingen en iemand dood wensen kom je helemaal nergens.
Hooguit voor de rechter.
Huilen mag.
(Moet ik nu ook dood?)

0 gedachten over “Huilen mag.

 1. Mooi geschreven. En het is inderdaad van de zotte wat er bij L’s column stond.
  Maar ja. Door met 1 vinger een toetsenbord aan te raken ziet iemand schijnbaar al kans om al zijn/ haar gal te spuwen die dieper ligt dan de woorden op het scherm. Hele gestichten zouden vol kunnen zitten met gebroken zieltjes. 🙂

  1. Ja, dat toetsenbord is zo uitnodigend… Het verbazingwekkende is, dat de meeste reacties helemaal niet anoniem zijn. De dreigers staan met naam en toenaam op facebook, vaak met een schattige profielfoto, met peuterzoontje of pleegdochtertje op de arm. Even de werkgever informeren over de activiteiten van hun werknemer is dan wel heel verlokkelijk. Maar zulke dingen doen ‘normaal denkende’ mensen natuurlijk niet 😉 (but then again: wat is nu helemaal normaal…)

 2. De beste stuurlui staan nog altijd aan wal, of hebben we stiekem toch 16 miljoen scheidsrechters tijden een goede voetbal pot?
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat iedereen het beter meent te weten dan de andere iedereen. Heet geblakerd als we zijn, om welke reden dan ook, het vloeken en dreigen is mijns inziens niets meer dan gebrek aan de juiste woordenschat en relativerings vermogen. De een zegt A, de ander B en meteen ontketend een oorlog die z’n weerga niet kent.
  Ja ook ik maak me wel eens schuldig aan ongezonde opmerkingen (o ja, en ik ben zo’n aardige vent?) maar dat betekent dan niet dat ik meteen in de auto spring om iemand de genadeklap toe te dienen. Korte lontjes Lou, mensen hebben veel te korte lontjes deze dagen.
  Schep vreugde in het leven, zet je zorgen aan de kant *begint te zingen*

 3. We leven in een eigenaardige tijd; er is heel veel leed in de wereld, maar Nederlanders maken zich druk om de onnozelste dingen en verbinden daar meteen een portie geweld aan. Goed stuk!

 4. Vorig jaar las ik het stuk al en toen dacht ik: ‘laten we hopen dat er een omslag plaatsvindt in de maatschappij’ maar nee, dat was ijdele hoop. Zelfs als je denkt: ‘het kan niet erger’ blijkt steeds maar weer dat het nog erger kan. Mensen zijn net beesten. Misschien zeiden onze grootmoeders dat ook al? Ik weet het niet. Het steeds duidelijkere gebrek aan beschaving begint in elk geval nu toch echt op te vallen. Social Media is niet altijd een zegen, dat is ondertussen wel bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *