Wat moet je dan nog zeggen?

Wat moet je dan nog zeggen?

Eerste kerstdag, half acht. Dat ‘eerste kerstdag’ kan me zo goed als niks schelen. Dat ‘half acht’ eigenlijk ook niet, hoewel ik uit wilde slapen. Gezien de laatste weken is half acht best acceptabel als wakkerwordtijd. Nu zit ik rechtop in het logeerbed en hoor mijn vader luidkeels snurken in de kamer hiernaast. Ik lees een berichtje van de mama van Floor. Er biggelt een traan over m’n wang (ja. echt). Honderdduizend gedachten door elkaar, maar vooral eentje die steeds terug komt: “Dit mag toch niet?
Iedereen viert maar weer eens uitbundig dat letterlijk fantastische, elk jaar weer als herboren kindeke Jezus maar ondertussen wordt kindeke Floor zieker en zieker…Het berichtje hakte erin, zo ’s ochtends vroeg. Dit mag toch niet? Waarom gebeurt dit? Iedereen loopt te mekkeren dat er geen rooie cent meer te besteden valt en de zorg catastrofaal duur wordt, maar ondertussen vliegt het geld eruit voor gekonfijte vliegenzwammen en roomkaas met truffelaroma voor het kerstdiner en worden er voortijdig al miljoenen aan vuurwerk de lucht in geëjaculeerd. Mekker dan niet, eet een boterham en besteed dat geld aan onderzoek naar bijv. Neuroblastoom, wat kleine Floor heeft?
En dan dat hele Serious Request-gedoe. Ik snap het niet. Waarom smijten we met de kerst ineens dik twaalf miljoen op tafel voor vrouwen die ergens in oorlogsgebieden seksueel misbruikt zijn? Ik kan de mensen die gelijk ‘eigen volluk eerst’ schreeuwen echt niet velen. Maar zie ik niet in, waarom men juist met de kerst plots zo vreselijk begaan is met het lot van deze mensen. Oorlog is het overal. Drie dagen lang niet eten en in een doorkijkhuis gaan zitten om vervolgens zelfvoldaan – want ‘oh wat waren wij weer goed’ – met de kerst de gordijnen dicht te trekken en je vol te vreten. Hoe hypocriet wil je het hebben?
Oostenrijk heeft nu eveneens een glazen huis. Het ‘Ö3 [dat is de nationale radiozender] Weihnachtswunder’ (het engelse ‘Serious Request’ snappen ze hier niet, denk ik) haalt vol trots 6 tonnetjes binnen, bestemd voor families in nood in Oostenrijk. Schattig. Peanuts. Maar afgezien daarvan, wat moet die hele actie? De kerstinzamelactie ‘Licht ins Dunkel’ beoogt al 42 jaar lang precies hetzelfde doel en haalt krap 6 miljoen op. Voor het omliggende buitenland en voor natuurcatastrofes e.d. hebben ze hier ‘Nachbar in Not’. Werkt ook goed. In België en Portugal gaat het serieuze verzoeksgeld naar baby’s resp. kinderen die onder de armoedegrens leven, in Zweden naar HIV-bestrijding. Nobele doelen die toch nét iets meer down to earth zijn voor mij. Begrijp me niet verkeerd, ik heb met die vrouwen daar te doen. Iedereen lijdt.
Maar het is en blijft zo hypocriet…
Waarom met de kerst wél en verder lekker niet?
Ik geef als ik dat nodig vind. Niet omdat het kerst is en het dan ineens zo nodig moet.
Ik heb sowieso helemaal niks met het concept kerst.
Doe mij maar een midwinterfeestje met veel vuur om omheen te dansen. Ik heks.
Nee, ik zit op eerste kerstdag om half acht ’s ochtends in mijn uppie in bed op mijn laptop te rammen.
Een gloedjenieuwe laptop, dat dan wel weer.
Joepiedepoepie.
Vrolijk kerstfeest, mensen.
U heeft weer goed gedaan…

0 gedachten over “Wat moet je dan nog zeggen?

 1. Lou ik ben t volledig met je eens: alle akties/geldgeverij in het kader van “kijk mij eens goed” zijn Met kerst heb ik ook niks Je ziet bij mij niet dat t kerst is Ïk weet wat kleine Floortje en haar familie meemaken mijn 2 jarig achterneefje is overleden aan Neuroblastoom zelfs een behandeling in Amerika heeft niet mogen baten Omdat de ouders een heel groot bedrag zelf moesten betalen zijn er akties op touw gezet die in korte tijd € 100.000 hebben opgebracht Er zijn ook nog mensen met n goed hart Het restant bedrag is overgemaakt naar Villa Joep
  Geniet van je ouders, je kinderen, je nieuwe liefde en wees blij met jezelf
  Mooie dagen!

 2. Dat je dan om half acht in een logeerbed op je gloednieuwe laptop zit te rammen vind ik meer inhoud hebben dan het hele gulgeldweggeverij tijdens acties. Lees ik goed tussen de regels door of heb ik het mis als je eigenlijk zegt dat we allemaal lopen te janken dat het leven zo duur is maar wél geld door een brievenbusgleuf gooien om “mijn plaatje op de radio te horen”? Dan zwijgen we nog maar even over diezelfde knurften die dan later op social media verkondigen dat ze met hun bakkes op tv zijn verschenen.
  Ik als niet-gelovige vind het allemaal maar onzin, kerst, vuurwerk en geldinzamelingsacties voor goede doelen voor landen die niet eens ons buurland zijn, laat staan voor ons eigen land. Zeikerds die klagen geen geld te hebben maar gemiddeld voor zo’n € 300,00 per oud&nieuw viering de lucht in knallen moeten dus niet zeiken. Zij die doelen financieel steunen door hun donatie ook niet, leg dat geld dan opzij om je eigen (te hoge) rekeningen te dekken.
  Kerst…wat is kerst. Ik heb niks speciaals gekocht om te van te smullen, ik kieper straks (voor het eerst van mijn leven) een kalkoen de oven in die kiddo voor kerst van zijn stageplekbaas heeft gekregen. Hopend dat ie smaakt, denkend aan een bijsmaak 😉
  Meery Christmas Lou

 3. Ik krijg een beetje kriebels van al die mensen die roepen dat ze goed doen. Ik krijg ook een beetje kriebels van mensen die roepen dat de ander niet goed doet, en dr overheen roepen wat wél zou moeten. Ik krijg überhaupt een beetje kriebels van mensen die roepen. Want wees nu eerlijk, als je roept doe je feitelijk niets.
  Dus gewoon wat minder roepen en wat meer doen. Wat jij goed vind IS goed, want je hebt daadwerkelijk iets gedaan, iets betekend. De stille helden zijn de echte helden.

 4. Helemaal met je eens. Ik heb ook niets met kerst en oud en nieuw en zorg daarom ook dat ik altijd weg ben rond die tijd. Heb ik na een jaar werken toch iets leuks om naar uit te kijken, want dan vakantie. 😉 Wat betreft Serious Request: ik heb er ook niks mee. Goed dat ze geld inzamelen, maar vind de manier waarop niet echt ok, maar ieder z’n ding. Ik draag m’n steentje wel bij op andere manieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *