Reality sucks (at being real)

Reality sucks (at being real)

bron: pixabay

“Wees nou eens realistisch!”
“Jij loopt ook eeuwig en altijd te dromen…”
“Waarom altijd  weer die angst? Dóé gewoon!”

“Het leven is leuk totdat de realiteit je bij de kladden grijpt.”
Zomaar wat dagelijkse uitroepen. Maar ‘realiteit’, wat is dat nou helemaal? Vraag drie verschillende mensen wat de ‘realiteit’ voor hen is en ze zullen alledrie iets anders antwoorden. Het concept der realiteit is dus juist níét wat de naam doet vermoeden. Het is niet reëel. Het zit slechts in het hoofd van een willekeurige persoon.
Wat is realiteit nu helemaal? En angst?
Realiteit is enkel gebaseerd op een specifiek leven. Ander leven = andere realiteit. Fictie voor de één is werkelijkheid voor een ander. Ofwel: wat voor de één reële, op diens realiteit gebaseerde, angst is, is voor de ander aluhoedje-materie, negatieve fantasie of juist iets spannends en uitdagends.
“Angst is een slechte raadgever,” zeggen ‘ze’ altijd. Wie is ‘ze’ in jouw beleving? Zijn ‘ze’ reëel? En verder klopt het inderdaad: Als je angstgevoel hoort bij jouw persoonlijke perceptie van de realiteit, dan moet je eerst gaan nadenken of die realiteit wel helemaal juist geïnterpreteerd door jou wordt. Is het écht zoals jij denkt dat het is? Zou het niet tóch anders kunnen zijn? Wat is het ergste dat er kan gebeuren in jouw angstsituatie?
Bang of angstig?
En ís het wel angst? Of ben je gewoon even bang?
Bang ben je in een specifieke situatie. Bang in het donker, bang voor een achtervolger, bang voor terrorisme, bang voor school, bang voor een gesprek, bang voor een motorbende, bang voor een asielzoekerscentrum in de buurt.
Angst, of liever gezegd: grote bezorgdheid en onrust, is veel existentiëler. Angst heeft te maken met je bestaan, je hele zijn. Met jóúw eigen realiteit dus, of die voor anderen nu reëel is of niet.
Kiezen is een keuze
In de huidige wereld wordt angst steeds minder geaccepteerd. Als je uitermate verontrust bent over iets, ligt dat meteen aan jou, aan jouw – al dan niet foute – perceptie en leefwereld. Niet aan de werkelijkheid van ‘de massa’. Je gaat dan al snel op zoek naar de weg van de minste weerstand. Neem een pilletje tegen je angst en floep, alles is weer afgevlakt en oké.
Het aantal mensen met een ‘overmatige angst’ is nu groter dan ooit. Ik denk dat dat komt doordat we steeds meer keuzevrijheid hebben: je moet continu levenskeuzes maken. Dag in dag uit ‘zinvolle’ richtingen kiezen. En elke keuze die je maakt, heeft invloed op je leven en op het leven van anderen. Met elke keuze definieer en kies je jezelf.En dat is eng. Keuzestress is het gevolg. Dan maar liever niet kiezen? Zoals de Grote Paul steeds weer zegt: Kiezen is een keuze!
Angststoornis
Niet willen kiezen en bang zijn voor de – gevreesde negatieve – gevolgen van een keuze uit zich – onder andere – in angststoornissen (die wederom met allerlei middelen – pillen, alcohol en drogerende middelen, you name it – onderdrukt worden). Angststoornissen worden algemeen gedefinieerd als ‘angst zonder reële grond’, die gepaard gaat met sociale problemen. En daar heb je het weer: WIE bepaalt welke grond reëel is? Wie bepaalt wanneer iets sociaal problematisch is? De media? De artsen? De experts? De maatschappij?
Nee. Jij.
Afgrond
Als je nooit in de afgrond hebt hoeven kijken, weet je ook niet wat angst voor vallen is. Maar wát een afgrond is, bepaal je nog altijd zelf. Wat voor jou een onoverkomelijke diepte zonder reling of vangnet is, is voor freerunner gewoon een uitdagend sprongetje waar hij met een salto in of zelfs overheen springt.
Misschien moet je, als je angst voelt, je eigen concept van de realiteit eens overdenken. Als je durft.


Ook verschenen op HoeVrouwenDenken.nl

11 gedachten over “Reality sucks (at being real)

  1. “Als je durft?” Wel, het vergt nogal wat moed om je eigen realiteit moedwillig en tegen je (angst)gevoel in, in twijfel te trekken, met het mogelijke gevolg dat je die misschien bij moet stellen al naar gelang je omstandigheden. Dat is: de realiteit onder ogen zien.

   1. De een na laatste bedoelde ik dan. Maar als je bij mij leest zie je dat ik bang ben voor reizen. En maandag moet ik. Wat moet ik doen? Behalve dan pillen nemen, want dat gaat zeker gebeuren. Bedoel je nu dat ik mijn realiteit, reizen is eng, in twijfel moet trekken? Ja, dat snap ik ook. Maar zo makkelijk gaat dat niet.

    1. Ik ken nog zo iemand!! Ook bang voor reizen. Vooral met de trein, het vliegtuig etc. Bij iemand anders in de auto zitten gaat nog net. Ik kan me helemaal voorstellen dat het moeilijk is om je realiteit onder ogen te zien, maar wáár ben je precies bang voor? (vliegangst? treinangst?) En wat is het ergste dat je kan overkomen? Hoe groot is de kans dat dat überhaupt gebeurt? Is je angst wel gegrond? Wat maakt voor jou reizen eng? Door dat minutieus na te gaan, leer je je eigen realiteit te analyseren en misschien te rationaliseren. Maar makkelijk is het niet inderdaad. Vandaar ook: ‘Als je durft’. Sterkte maandag!!!

     1. Dank je. Missen van vliegtuigen, aansluitingen niet kunnen vinden, onwillige mensen, en een beetje heimwee.

     2. Ah, dat is al een stuk duidelijker. V.w.b. missen van vliegtuigen en aansluitingen: snap ik helemaal. Dat is pure onrust; wat als ik ‘m mis… moet ik rennen, waarheen dan, etc. Ik ben zelf ook zo’n onrustig type als het om ‘krappe’ aansluitingen gaat. Ik bedenk me dan altijd wat het ergste is als ik ’t vliegtuig mis. Meestal valt er dan wel ergens een mouw aan te passen met de vliegtuigmaatschappij (een machine later, korting op nieuw enkeltje, whatever). Vaak kun je de extra kosten ook nog eens verhalen op de maatschappij die je te laat ter plaatse van overstap bracht, maar de tijd, die is inderdaad verloren :-/
      Onwillige mensen kun je gelijk wegstrepen: their loss als ze zo moeilijk en chagrijnig willen zijn. Altijd glimlachen, dan zijn de meesten meteen een stúk aardiger. Heimwee is een gevoel, een gemis, geen angst. Hangt ook af van je bestemming en hoe goed je je daar voelt. Ga je lang weg dan? En skype & co? Kan ook helpen bij ’t gemis van personen…
      Hoe dan ook, altijd ervan uitgaan dat het allemaal wel goed komt, ook al lopen sommige dingen tijdens de reis mis.
      Komt goed!! 🙂

     3. Ik moet van maandag tot woensdag, maar heb het zojuist voorlopig afgezegd en aan mijn manager verteld waarom. Ben te veel van slag al een week erdoor. Hodofobie.

  2. Ik ben overigens zelf een enorme piekerkont. Ik ben juist iemand die zich altijd het ergste voorstelt van wat er gebeurd kan zijn. Heb daar ook al een blog over geschreven. En dan moet ik mezelf een andere realiteit voorhouden: eentje die een logische verklaring is voor datgene waarover ik ongerust ben (bijv. omdat ik een geliefd iemand al een paar dagen niet kan bereiken). Door te rationaliseren en me een andere werkelijkheid voor te stellen, krijg ik dan meestal mijn hartslag wel weer omlaag… maar het blijft moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *